2. Elizabeth'in cenazesi: Türkiye'yi Çavuşoğlu temsil edecek

2. Elizabeth'in cenazesi: Türkiye'yi Çavuşoğlu temsil edecek
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 19 Eylül'de düzenlenecek cenaze töreninde Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu temsil edecek.

Katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 19 Eylül'de düzenlenecek cenaze töreninde Türkiye'yi temsil edeceğini bildirdi.

ERDOĞAN CENAZEYE KATILMAK İSTEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cenazeye katılmak istediğini ancak takvimine göre hareket edeceğini açıklamıştı. 

Erdoğan "Taziye mesajımızı sosyal medyadan gönderdik. Tabii bizim de programlar vesaire var. Eğer programlar el verirse merasime katılmayı düşünüyorum. Ama bütün mesele bizim de kendi programlarımızla beraber bunu denk getirebilmek. Çünkü tanımadığım birisi değil. Buckingham Sarayı'nda iki kez görüşmemiz oldu. Temenni ederim ki fırsat bulursak biz de bu merasimde bulunmak isteriz" ifadelerini kullanmıştı. 

Ancak İngiliz hükümeti cenazeye gelecek yabancı liderlerin mümkünse  İngiltere'ye ticari uçuşlarla gelmeleri gerektiğini tavsiye etmiş, Londra Heathrow havaalanının özel uçuş düzenlemeleri veya uçak park yeri için uygun olmayacağı konusunda uyarmıştı. Özel jetle seyahat etmekte ısrar eden liderlerin  ise Londra çevresindeki "daha az yoğun havaalanlarına" yönelmeleri gerektiği belirtilmiş ayrıca dünya liderlerine 19 Eylül'de Westminster Abbey'deki cenazeye katılmak için kendi zırhlı devlet arabalarını kullanamayacakları ve bunun yerine batı Londra'daki bir siteden toplu olarak otobüsle gidecekleri söylenmişti. 

2. ELİZABETH'İN NAAŞI LONDRA'YA GETİRİLDİ

Diğer yandan 2. Elizabeth'in  naaşı 8 Eylül'de hayatını kaybettiği İskoçya'dan, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla İngiltere'nin başkenti Londra'ya getirildi. İskoçya'nın başkenti Edinburgh'tan, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla taşınan İngiltere Kraliçesi'nin naaşı salı akşamı TSİ 22.00'de Londra'ya ulaştı.

Havaalanından alınan Kraliçe'nin tabutu, daha sonra kortej eşliğinde Buckingham Sarayı'na getirildi.

Buradan alınıp Westminster Hall'a götürülmeye başlanan tabutu görmek isteyen büyük kalabalıklar,  sokak ve caddelere akın etti.

2. Elizabeth'in naaşı 19 Eylül'e kadar  Westminster Hall'da 24 saat boyunca halkın ziyaretine açılacak.

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth , 8 Eylül Perşembe günü yaz tatilini geçirdiği İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi'nde 70 yıl tahtta kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Kraliçe'nin cenaze töreni, 19 Eylül Pazartesi günü İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenecek.

Buradaki törenin ardından Kraliçe'nin naaşı, İngiliz Kraliyet ailesinin daimi konutlarından biri olan Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'ne nakledilecek ve defin işlemi burada gerçekleşecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar