17 Ağustos Depremi'nin yıldönümünde vefat eden yurttaşlar anıldı

17 Ağustos Depremi'nin yıldönümünde vefat eden yurttaşlar anıldı
Marmara’da büyük hasara yol açan 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nde yaşamını yitirenler İstanbul, Sakarya, Yalova ve Kocaeli’de anıldı.

17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde vefat eden yurttaşlar, felaketin 23'üncü yıldönümünde Sakarya, Yalova ve Kocaeli’de çeşitli etkinliklerle anıldı. İstanbul’daki düzenlenen anmada, 246 kişinin vefat ettiği Avcılar'da olası İstanbul depremi konuşuldu.

Avcılar'da Marmara Caddesi'ndeki Deprem Anıtı önünde toplanan yurttaşlar, 17 Ağustos depreminde ölen 246 kişi için saygı duruşunda bulunarak anıta karanfil bıraktı. Buradaki anmaya Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, Jeofizik Mühendisler Odası İstanbul Şube Başkanı Burak Çatlıoğlu katıldı.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 1999 yılındaki Marmara Depremi'nde, ilçede 247 kişinin hayatını kaybettiğini, 28 binanın yıkıldığını ve binlerce binanın hasar gördüğünü söyledi.

Hançerli, "Bundan 23 yıl önce Avcılar'da da Avcılarlı hemşehrilerimizin ölümüyle sonuçlanan bir deprem gerçekleşti. Deprem Avcılar'dan çok uzaklarda Gölcük'te gerçekleşti ve işte hemen önünde bulunduğumuz deprem anıtında ismi zikredilen 247 insan yaşamını yitirmişti. Bugün özellikle bu saatte burada olmak bu acıyı unutmadığımızın, acının unutulmadığının açık göstergesi" dedi.

‘3 MİLYONA YAKIN KİŞİ BARINMA İHTİYACI DUYACAK, 53 BİN CAN KAYBI BEKLENİYOR’

Anmanın ardından depreme ilişkin Atatürk Parkı'nda düzenlenen panelde de birçok uzman konuk oldu. İTÜ Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Osmanlı arşivlerine göre Marmara'da 1500-1850 yılları arasındaki dönemde 145'i İstanbul'da olmak üzere 170 çeşitli büyüklüklerde en küçüğü 4.5 olmak üzere depremler hissedildiğini anlattı. 1905 yılından bugüne kadar Kandilli Rasathanesi tarafından 4.0-4.9 büyüklüğünde 254 deprem kaydedildiğini, son 120 yılda 4'ten büyük 303 deprem olduğunu belirten Prof. Dr. Eyidoğan, şu bilgileri verdi: "İstanbul dahil Marmara Bölgesi'nde 7 il kıyıdaki 49 ilçe Marmara içindeki depreme hazır mı diye sormak lazım. Sanayi yoğunluğunun yüzde 30'u İstanbul'da. Yapılan araştırmada megakentte 2000 yılı öncesi yapılmış 790 bin binanın olası İstanbul depreminde büyük risk altında olduğu saptandı. 194 bin bina ağır ve orta hasar ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle 3 milyona yakın kişi barınma ihtiyacı duyacak. İstanbul için 5 farklı deprem senaryosu var. Daha kötümser raporlar ürkütücü. İyimser tahminlere göre 14 bin, kötümser senaryoya göre 53 bin can kaybı olacak. Tüm tesis ve altyapıyı hazırlamak gerek."

GÖLCÜK DEPREMİ NEDEN AVCILAR’DA BÖYLESİNE BİR YIKIMA YOL AÇTI?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpasa Jeofizik Mühendislik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ferhat Özçep, depremin özelliklerinin yanı sıra zeminin büyük önem taşıdığını ifade ederken, "Normal koşullarda Gölcük'te olan 7.4 büyüklüğündeki depremin Avcılar'da çok fazla hasar yapmaması lazım. Fakat ortam koşulları bu deprem dalgalarını büyütebiliyor, özelliklerini değiştirebiliyor" dedi.

102 BİN BİNADAN 73 BİNİNDE İNCELEME YAPILAMADI

İBB Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Özlem Tut, zamanın hızla geçtiğini, çalışmaların yetersiz olduğunu vurgularken "Yaptığımız çalışmalarda 2000 yılından önce yapılan binaları esas aldık. 102 bin 84 binayı ziyaret ettik. Bu 2 milyon 165 bin kişi demek. Ziyaret ettiğimiz binaların hepsini inceleyemedik. 73 bin binaya maalesef girmemize izin verilmedi. Bunların nedenlerini, endişelerini tabii ki anlıyoruz" şeklinde konuştu.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran, da olası İstanbul depremine hazırlık aşamasında neler yaptıklarını anlattı.

SAKARYA

Sakarya’da depremde ölen yurttaşlar için Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı'nda etkinlik düzenlendi. Vatandaşlar, depremin yıkıcı etkisini gösteren kentin çeşitli noktalarından çekilmiş manzaraların bulunduğu resim sergisini gezdi. Kızılay ve AFAD'ın bilgilendirme filmleri gösterildi.

Etkinliğe, kent protokolünün temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

YALOVA’DA ‘SESSİZ YÜRÜYÜŞ’

Yalova 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan katılımcılar, sahildeki Deprem Anıtı'na kadar "sessiz yürüyüş" gerçekleştirdi.

Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta gelen katılımcılar, anıta karanfiller bırakarak deprem günü çekilen fotoğrafların bulunduğu salonları gezdi, o gün kaydedilen kurtarma görüntülerini izledi.

Anma törenine, Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

KOCAELİ

Kocaeli'nin Kavaklı Sahili'ndeki Deprem Anıtı önünde Marmara Depremi'nin 23. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde ise felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, 45 saniyenin Gölcüklüler için unutulmayacak bir zaman dilimi olduğunu "Bu zaman zarfında aslında maddi anlamda kaybedilen her şey geriye geldi. Ancak sevdiklerimize maalesef tekrar kavuşma imkanımız yok. Biz şunu anladık; Afetler her zaman olabilir, onlara hazırlık yapmamız afetlere hazır olmamız, tedbir almamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Sezer, devlet kurumlarının afetlere yönelik tedbirlerin sıkılaştırması gerektiğini vurguladı.

NE OLMUŞTU?

17 Ağustos 1999'da yerel saatle 03:02'de merkez üssü Gölcük olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 45 saniye süren Gölcük depremi sadece Kocaeli’de değil, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir bölgede ve Marmara'da hissedildi. Resmi bilgilere göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı, 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. 2010 yılında yayınlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ölen kişi sayısı 18 bin 373 olarak güncellendi.

Gölcük depreminde Türkiye'ye 52 ülke yardım etti. Yunanistan, Japonya, Belçika, İsrail, Azerbaycan, Bangladeş, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Almanya, İtalya, Pakistan, Ürdün, Fransa, Rusya, İngiltere, Mısır, Gürcistan, İsveç, Macaristan, Malezya, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri bu ülkelerden bazılarıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar