16 milyar liralık vurgunun detayları: Dünyanın en büyük soygunu nasıl yapıldı?

16 milyar liralık vurgunun detayları: Dünyanın en büyük soygunu nasıl yapıldı?
Yaklaşık 1 milyar dolara denk gelen parayı kendi hesaplarına aktararak tarihteki en büyük banka soygunlarından birine imza atan kardeşler, bunu nasıl gerçekleştirdi?

Samsun’da yaşayan Recep ve Emre Gezek kardeşler, özel bir bankanın hesabından 16 milyar lirayı kendi hesaplarına aktardı. Kardeşler bunu yaprken bankadan kaynaklı herhangi bir engelle karşılaşmadı. Bu sayede hesaplarına para aktaran kardeşler tarihteki en büyük banka soygununu gerçekleştirmiş oldu. 

Hürriyet muhabiri Musa Kesler CnnTürk yayınında olayın detaylarını anlattı.

Kesler, "3 tane cep telefonu almışlar, lüks sayılabilecek bir araba için havale yapmışlar. Aile büyüklerine söyleyip, akrabalarına haber verip Para dağıtmışlar. 28 Şubat'ta Banka arıyor ve 'Hesabınıza yüklü para girişleri var. Bunun kaynağı nedir?' Recep de yatırım hesabından aktardığını söylüyor. Banka görevlisi de 'Yatırım hesabınızda o kadar para var mıydı?' diyor. Recep de kendinden emin 'Vardı ki aktardım kardeşim' diyor. Sonra süreç başka bir aşamaya geçiyor" dedi.

POLİSE 'SİZİN DE BU KADAR ÇOK PARANIZ OLSA SİLAH TAŞIRSINIZ' DEMİŞ

Kesler, Recep ve Emre Gezek kardeşlerin yakalanmasına ilişkin ise "Emre bir yere giderken polis kontrolüne takılıyor. Üzerinde bir silah var Emre'nin... Polis soruyor 'Neden taşıyorsun bu silahı' diye. O da 'Sizin de bu kadar çok paranız olsa siz de silah taşırdınız' diyor ve telefonundan banka hesabını gösteriyor. Tabii şüphe çeken bir durum, savcı gözaltı talimatı veriyor. İfadeleri alınıyor; Recep de işe gitmiş, o da karakola gidiyor" bilgilerini aktardı.

10 YILDAN DAHA FAZLA CEZA ALABİLİRLER

Musa Kesler, "Bilişim yoluyla bankadan hırsızlık kapsamında değerlendiriliyor. Üst sınırdan mahkeme ceza tayin etse 10 yıla kadar ceza verilebilir. Diğer ek maddeler dikkate alınırsa 10 yıldan daha fazla ceza alabilirler" ifadelerini aktardı.

EKONOMİST GÜRKAN: VERİTABANLARI ARASINDA İLETİŞİM HATASI VAR

Ekonomist Hasan Gürkan da profesyonel bankacılık hayatında böyle bir tutarda işlem görmediğini belirterek "Bankalarda yeni yazılımlar yaygınlaştırılırken testler yapılıyor. Herhangi bir hata tespit edildiyse sorunlar üretilmeye çalışılıyor. İlginç olan şey şu; iki tane hesabımız var. Bunlardan bir tanesi hisse senedi hesabı, diğeri kendi hesabı. Bu veritabanları arasında iletişim hatası var. İnternetten EFT yapmak istediğinizde veritabanı bakiyeyi sorguluyor ve onaylıyor. Benim anladığım kadarıyla burada veritabanları arasında daha öncesinde anlaşılmamış bir senaryo var" dedi.

'ÇOK BÜYÜK TUTAR, BİR BANKANIN BİR BUÇUK YILLIK KÂRINDAN SÖZ EDİYORUZ'

Gürkan, "Bu işlemdeki ya da iki veritabanının birbiriyle etkili iletişim kurmaması neticesinde oluşan hatada tutarım 100 TL ile 16 milyar TL olması arasında bir fark yok. Söz konusu olayda hemen düzeltilecektir, farklı senaryolar çalıştırılacaktır. Önemli olan şey 4 gün boyunca bunun fark edilmemesidir. Çünkü tutar çok büyük bir tutar, bir bankanın 1 buçuk yıllık kârından bahsediyoruz. Profesyonelce bir şey yapılsa sonuç farklı olabilirdi. En azından o hata amatörler tarafından yapıldığı için çok büyük zarara uğratılmadan atlatıldı. Mutlaka bundan sonra da yeni vakalar çıkacaktır" dedi.

TARİHTEKİ EN BÜYÜK BANKA SOYGUNLARI

  • 2003’te Irak Savaşı başlamadan önce yağmalanan Merkez Bankası’ndan çalınan para 920 milyon dolar.
  • Bağdat’taki Es Salaam Bank’tan bizzat bankanın güvenlik birimlerinin işbirliği ile çalınan miktar ise 282 milyon dolardı.
  • 1987 yılında Knigtsbridge’e giren soyguncuların banka görevlileri ve müşterilerini rehin alarak kiralık kasaları boşalttığı soygunda elde ettikleri miktar 98 milyon dolardı.
  • Brezilya Merkez Bankası’na 78 metre tünel kazıp ulaşan soyguncular 71 milyon doları çaldılar.
  • Bugüne kadarki en büyük kripto para soygununda ise Poly Network üzerinden 610 milyon dolarlık token çalındı.

Öne Çıkanlar