15 Mayıs Kürt Dil Bayramı: Sanatçılar Newroz’da yasaklanan ulusal kıyafetleri giydi

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı: Sanatçılar Newroz’da yasaklanan ulusal kıyafetleri giydi
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri sürüyor. Diyarbakır’da Newroz’da yasaklanan ulusal kıyafetleri giyen sanatçılar, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskılara dikkat çekti.

Remzi BUDANCİR


 +GERÇEK-Diyarbakır’da Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı öncülüğünde başlatılan 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri devam ediyor. Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebinin öne çıktığı etkinlikler kapsamında devam eden etkinliklerin adresi Amed Şehir Tiyatrosu önüydü. MA müzik, Dicle Fırat Kültür Merkezi, Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nin (MED-DER) katıldığı etkinlikte bu yıl Newroz alanında giyilmesi yasaklanan ulusal kıyafetler giyildi. Ardından basın açıklaması yapıldı.

KÜRT TOPLUMU BASKI ALTINDA

Basın açıklamasını Kürtçe okuyan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Elvan Koçer, anadil ve kültürün toplum açısından önemli olduğunu söyledi. Dil ve kültürün kimliğin varlığının tanımı olduğuna işaret eden Koçer, "Bir millet için anadili ne kadar ilerlerse toplumsal yaşamda o ölçüde ilerler. Bu temelde Kürt dili ve toplumu gerçekliğine baktığımız zaman Kürt toplumu baskı ve zorluk altındadır. Kürt toplumu kültürel asimilasyon ve yok oluş karşısında varlık yokluk savaşı veriyor" dedi.

SANATÇILAR NEWROZ’DA YASAKLANAN KIYAFETLERİ GİYDİ

Kürt halkının dili ve kültürünün 200 yıldan fazla bir süredir sistematik bir şekilde yok oluşla yüz yüze kaldığını hatırlatan Koçer, "Kürtler halen anadiliyle eğitim alamıyor. Günümüzde Kürtlerin anadiline karşı tahammül de yok. Kürtçe şarkılar yasaklanıyor. Kürt sanatçılar Kürtçe ezgiler söylediği için yıllarca ceza alıyorlar ve tutuklanıyor. En son geçtiğimiz Newroz'da ısrarlı bir şekilde yöresel elbiseler yasaklandı. Elbiselerinden dolayı insanlar Newroz alanlarına giremedi. Hatta çocukların giysileri çıkartılarak, elbisesiz bir şekilde ortada kalınmasına neden olundu" diye konuştu.  

SANATÇI VE AYDINLARA ÇAĞRI

Açıklamasında tüm topluma seslenen Koçer, şunları söyledi: "Biz sanatçılar, dil ve kültür çalışanları olarak Kürt Dil Bayramı dolayısıyla başta toplumumuz olmak üzere bütün sanatçı ve aydınlarımıza sesleniyoruz; Bütün zamanlardan daha fazla dilimize, kültürümüze, varlığımıza, sanatımıza ve özgürlüğümüze ihtiyacımız var."

ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı öncülüğünde başlatılan 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri Diyarbakır’da devam edecek. Etkinlikler kapsamında yarın Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans salonunda Dil ve Hukuk paneli düzenlenecek. Ardından Bayramoğlu'nda yürüyüş düzenlenecek ardından Zarok MA'da çocuk divanı kurulacak. 16 Mayıs’ta ise Demirok Düğün Salonu'nda şölen düzenlenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar