110 günlük bebek Corona'dan öldü, bilim insanları ve kamuoyundan gizlendi

110 günlük bebek Corona'dan öldü, bilim insanları ve kamuoyundan gizlendi
Covid-19 salgınının yaş grupları üzerindeki etkisi ve pandeminin gidişatı açısından önemli olduğunu belirten MTO Başkanı Binbaş, olayın bilim insanlarından gizlenmesine tepki gösterdi.

Foto: Arşiv


Mardin’in Nusaybin ilçesinde Coronavirus’ten (Covid-19) hayatını kaybeden 110 günlük bir bebek olduğu ancak kayıtlara geçilmediği ve kamuoyundan gizlendiği ortaya çıktı. Mardin Tabip Odası (MTO) Başkanı Mustafa Volkan Binbaş, olayın bilim insanların bilgisine sunulmamasına tepki gösterdi.

Covid-19 verilerinin şeffaf olmadığı tartışması, ülkede ilk vakanın görüldüğü resmi tarih olan 11 Mart’tan bu yana devam eden bir konu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) başından itibaren bu verilerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, kamuoyu baskısı sonrası Sağlık Bakanlığı’nın 25 Kasım itibariyle tüm pozitif vakaları paylaşmasıyla günlük vaka sayısının 30 bini aştığı ortaya çıktı.

110 GÜNLÜK BEBEĞİN ÖLÜMÜ: EN GENÇ VAKA

Vaka sayıları ve ölümlere ilişkin açıklanan resmi rakamlarla ilgili tartışma sürerken, Türkiye’de en genç ölüm vakasının 3 Nisan’da yaşandığı ve gizlendiği ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, yaş ve cinsiyet tablosuyla yaşamını yitirenlere ilişkin paylaşılan tabloda 0-5 yaş arası en az bir ölüm olayının yaşandığı gösterildi. Hayatını kaybedenin bir kız çocuğu olduğu da yer almasına rağmen konuya hiçbir şekilde değinilmedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre Nusaybin Devlet Hastanesi’ne 1 Nisan’da başvuru yapan Suriyeli aile, 16 Aralık 2019 doğumlu kız çocukları Hace Engin’in yatışını yaptı. 28 Mart’ta semptom göstermeye başlayan ve 1 Nisan’da izolasyon servisinde yatışı yapılan çocuk, 3 Nisan’da yaşamını yitirdi. Mardin Tabip Odası’nın tuttuğu kayıtlara göre; Hace Engin’in yapılan test sonucu da pozitif olarak belirtildi. Henüz 110 günlük olan Engin, hayatını kaybeden en genç vaka olmasına rağmen konuya dair Sağlık Bakanlığı ve Mardin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

‘YAŞ GRUPLARI AÇISINDAN BU BİLGİ TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ’

Mardin Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş, Nusaybin Devlet Hastanesi’nde yaşanan ölümünü değerlendirdi.

TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın daha önce bu grafikler üzerinde görünen duruma dikkat çektiğini ancak cevap alamadığını belirten Binbaş, söz konusu bilginin Türkiye için de dünya için de önemli olduğunu vurguladı. Covid-19 salgınının yaş grupları üzerindeki etkisi ve pandeminin gidişatı açısından önemli olduğuna vurgu yapan Binbaş, bilginin açıklanmasının önemli olduğunu söyledi.

BİLİM İNSANLARI Bİ HABER

Pandeminin hangi yaş grubunda daha öldürücü, hangi yaş grubunda nasıl seyrettiğinin doğru verilerle ortada olmadığını dile getiren Binbaş, "3,5 aylık bir bebek yaşamını kaybediyor. Bu kamuya açıklanmıyor. Bilim insanlarının bilgisine sunulmuyor. Bilim insanlarının bu yaş grubunda bu hastalığın öldürücü olup olmayacağı ile ilgili bir bilgi verilmiyor ve bir bilgi sunulmuyor" diye belirtti.

‘BİRÇOK AÇIDAN HAK İHLALİ’

Yaşananların insanların bilgi edinme hakkından çocuk hakları ihlaline kadar birçok noktada ihlal olduğunu dile getiren Binbaş, konuya açıklık getirilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu ölüm vakasının Nusaybin’de değil de bir batı kentinde yaşanması durumunda aynı tutumun gösterilmeyeceğini kaydeden Binbaş, şöyle dedi:

‘BU SAĞLIKTA DA ÇİFTE STANDART OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

"Yaşadığımız deneyimler ülkenin doğusu ile batısı arasında bu durumda da farklı uygulamalar olduğunu, aynı zamanda bunun Covid-19 pandemisine karşı ve salgına karşı yürütülen mücadeleye de yansıyan özellikleri olduğunu düşünüyoruz. Bunun pek çok örneğini de görüyoruz. Sağlık hizmeti sunucularından veya sahada çalışan hekim arkadaşlarımızdan, kendi deneyimlerimizden. Aşı temininde, aşıların ulaşmasında… Yaşananlar gösteriyor ki; hukukta çifte standart uygulandığı gibi sağlık alanında da çifte standart uygulandığı konusunda şüphelerimiz çok güçlü."

Öne Çıkanlar