Çavuşoğlu: Ukrayna'daki durum 'savaş'a dönüştü; Montrö'yü uygulayacağız

Çavuşoğlu: Ukrayna'daki durum 'savaş'a dönüştü; Montrö'yü uygulayacağız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarında yaşanan durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'ni uygulayacaklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşananları savaş olarak nitelerken, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin maddelerini uygulayacağını söyledi. Çavuşoğlu, "Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri, Rusya ya da Ukrayna için Montrö’yü böyle uygularız. 19. madde istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö'nün tüm hükümlerini şeffaflıkla uygulayacağız" dedi.

CNN Türk yayınında konuşan Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik.

'BU BİR ASKERİ HAREKAT DEĞİL'

Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir. Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö anlaşmasını bu şekilde uyguluyoruz.

'ÜSLERE GİDECEĞİM DEYİP SAVAŞA DAHİL OLMAMASI LAZIM'

Biz sözleşmeden bahsediyoruz. Eğer bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o zaman bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı belli. Suistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz'dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım. Türkiye'nin tutumunu ve Montrö anlaşmasının hükümlerini açıklamış oldum."

Montrö  Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi, Türkiye'ye savaş olarak nitelediği durumlarda Boğazları savaş gemilerine kapama hakkını tanıyor. Bu maddenin işletilmesi halinde, sadece Karadeniz filosuna bağlı olup üslerine dönüş yapan gemilere izin verilebiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar