'Çoklu baro kararının alındığı toplantıda TTB ve TMMOB için de çalışma istendi'

'Çoklu baro kararının alındığı toplantıda TTB ve TMMOB için de çalışma istendi'
AKP'li yetkililer, gündem yoğunluğu nedeniyle diğer meslek örgütleriyle ilgili düzenlemenin geciktiğini, teklifin ancak yeni yılın başında gündeme alınabileceğini belirtti.

AKP iktidarı baroların yapısına müdahalenin ardından salgın döneminde halk sağlığı için önemli uyarılarda bulunan Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de yapısının değiştirilmesi için harekete geçiyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Türk Tabipleri Birliği (TTB) derhal kapatılsın" çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Çoklu baro sistemindeki gibi bir değişiklik yapmak zorundayız" sözleriyle destek vermesinin ardından yasa teklifi için düğmeye basıldı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın AKP’li yetkililere dayandırdığı habere göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ilgili değişiklik önerisi yaklaşık 9 ay önce AKP MYK toplantısında gündeme geldi. Baroların yapısının değiştirilmesi için karar alınan toplantıda başta TTB, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olmak üzere diğer kuruluşlar için de çalışma yapılmasının istendiği öğrenildi. Meslek kuruluşlarının hepsinin ayrı yasası olduğu için ilk olarak barolarla ilgili düzenleme çıkarıldığı, gündem yoğunluğu nedeniyle diğer meslek örgütleriyle ilgili düzenlemenin ise geciktiği belirtildi.

‘MHP İLE DE İSTİŞARE EDİLECEK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TTB ile ilgili değişiklik yapılması çağrısında bütçe görüşmelerinin sonunu işaret ederken, AKP yetkililerinin bütçe görüşmelerinin aralık ayının sonunda bittiğine dikkat çekerek teklifin ancak yeni yılın başında gündeme alınabileceğini söylediği aktarıldı. Bu sürede görevlendirme yapılacak grup başkanvekili ve milletvekillerinin MHP ile de istişare ederek bir teklif hazırlayacağı kaydedildi.

'İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ ODA KURULABİLİR'

AKP’li bir yöneticinin söz konusu çalışma hazırlığına ilişkin şunları söylediği kaydedildi:

"Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları Anayasa'da yer alıyor ama her birinin ayrı kanunu var. Kanunlarına bakıldığında örneğin TMMOB ve TTB arasında birçok farklılık var. Hepsi için ortak yasa üretmek, benzeştirmek mümkün değil ancak baro yasasındaki mantık temel olur. Bu da bir odaya zorunlu üyeliğin kaldırılması, örgütlenme özgürlüğü kapsamında belli sayıda meslek mensubu olan illerde yine belli sayıda meslek mensubu ile 2. 3. oda kurulması, delegasyonda temsil adaletini sağlayacak bir yapı ortaya konulmasıdır. Bu sayede meslek odalarındaki tekel kırılacaktır."

TTB: PANDEMİDE DOĞRULARI SÖYLEDİĞİMİZ İÇİN HEDEFTEYİZ

TTB’den alınan bilgiye göre kamu ve özelde çalışan yaklaşık 165 bin doktor olduğu belirtilirken, TTB yasasına göre kamu kurumlarında çalışan doktorların birliğe üye zorunluluğu bulunmuyor. Ancak kamu hastanelerinde çalışan çok sayıda doktorla birlikte toplamda 110 bin doktor TTB üyesi.

Bir TTB yöneticisi yapılan tartışmaya tepki göstererek, "Ak Parti iktidarında TTB’nin delege sistemi değiştirildi. Şimdi kendi yaptıkları değişikliği bir kez daha mı değiştirecekler. Tüm bu yaşananlar pandemi sürecinde gerçekleri söylememizle ilgili. TTB doğruları ve gerçekleri söylediği için hedefte. Bugün baktığınızda ne söylediysek çıktı. Asıl rahatsızlıkları bu" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar