Adalet Bakanı: Yargı, kimsenin sıfatına bakmaz

Adalet Bakanı: Yargı, kimsenin sıfatına bakmaz
'İşleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz.'

"Yargı kimsenin sıfatına bakmaz, kanun önünde herkes eşittir" diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, hakaret suçunda tutuklama olmayacağını hatırlattı. Gül'ün bu açıklamaları, İçişleri Bakanı Süleyman  Soylu'ya yanıt şeklinde yorumlandı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ankara Hakimevinde düzenlenen "5. Yılında İstinaf Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. "Klavye başına geçip sosyal medyada bana her gün tutuklama siparişi verenlere sesleniyorum" diyen Bakan Gül, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Burada kanunlar, kurallar, usuller işler; hukuk işler. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya parmak sallayamaz" ifadelerini kullandı.

'GÖREVİM SÜRESİNCE O CÜBBEYİ GİYMEDİM'

Adalet Bakanı'nın bu işleyişi müdahale edemeyeceğini söyleyen Bakan Gül, "Adalet Bakanı'nın cübbesi yoktur, görevim süresince o cübbeyi giymedim ve kimse kusura bakmasın asla da giymeyeceğim" dedi.

'TARTIŞILACAĞI YER SOSYAL MEDYA DEĞİL, MECLİS ÇATISI'

Meclisin ve siyaset kurumunun yanlış bulduğu kanunu tartışabileceğini, gerektiğinde değiştirebileceğini, kendilerinin de bu konularda her türlü destek ve görüşü paylaşabileceklerini söyleyen Gül, bunların tartışılacağı, olgunlaştırılacağı yerin sosyal medya değil, Meclis çatısı olduğuna işaret etti.

'YÜCE MECLİS, KİŞİYE ÖZGÜ KANNUN ÇIKARMIYOR'

Adalet Bakanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle hakaret ve sövme suçlarında bu konuda bir hassasiyet olması çok doğaldır. Hiçbirimiz kıymet verdiklerimizden, canımızdan çok sevdiklerimizden hiç kimsenin hakarete uğramasına razı olamayız, bunun korunmasını hepimiz isteriz. Burada önümüzde iki yol vardır, ya mevcut uygulama devam eder, tutuklamanın istisnailik özelliği korunur. Bu, AK Parti ve hükümetlerimizin reform ve yaklaşım olarak ortaya koyduğu kanun düzenlemesiyle olmuştur. Eskiden toplumda infial varsa tutuklama yapılırdı, hükümetimiz tutuklamanın istisnailiği ilkesi gereğince bu düşünceyle siyaset kurumu, parlamento bu anlamda belli suçlar için tutuklama yasağı getirmiştir. Daha sonra kapsamı genişletmiştir, iki yılın altındaki suçlara tutuklama imkanı olmaz. Hakim serbest bıraktı, neden, 'İki yılın altında bir suç, kanunda böyle çıkmış parlamentodan, ben kanuna uyarım' diye bu görevi yaptı, bu kararı verdi diye yargıyı eleştirmek asla doğru tavır olmaz. Ülkemize, hepimize yazık olur. Ya bu istisnailik korunur, bu şekilde devam eder ya da Ceza Muhakemesi Kanununda değişiklik yapılır, tutuklama yasağı kalkar veya indirilir."

Bakan Gül, "Yüce Meclis, kişiye, olaya özgü kanun çıkarmıyor" ifadelerini kullandı.

YANIT, SOYLU'YA MI?

Öte yandan bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyada annesine hakaret eden bir kişinin tutuklanmamasına tepki göstererek, "Bakan olsan ne yazar?" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Gül'ün bu açıklamalarının Soylu'yu işaret ettiği düşünüldü.  

'KAYNAR KAZAN DÖKÜYOR SERBEST, SÜT KAZANINA GİRİYOR TUTUKLANIYOR'

Alınan bazı kararların yanlış olduğunu söyleyen Adalet Bakanı, "Yargının eksik, yanlış, hatalı kararı yok mu? Elbette vardır. Benim de eleştirdiğim onlarca, yüzlerce karar sayabilirim. Haklı ve doğru bulmadığım karar vardır. Bazı dosyalarda tutuklama gerekliyken buna başvurulmadığını görüyoruz. Bazılarındaysa tam tersi, kamu vicdanını yaralayıcı kararlara karşılaşıyoruz. Kaynar kazan döküyor serbest kalıyor, süt kazanına giriyor tutuklanıyor. Hatalı bulduğumuz kararlar elbette var" diye konuştu.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar