CHP'li Şeker: Önlemler sağlıkta şiddetin temel nedenlerini ortadan kaldırmakta yetersiz

CHP'li Şeker: Önlemler sağlıkta şiddetin temel nedenlerini ortadan kaldırmakta yetersiz
Bakan Koca, hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik yeni tedbirler aldığını duyurdu. Bu tedbirler sağlıkta şiddetin önüne geçmek için yeterli mi? CHP'li Şeker ARTI TV’de değerlendirdi.

+GERÇEK- Sağlıkta şiddetin yankıları devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni güvenlik uygulamasını geçildiğini ve kapı güvenlik sistemlerinin kurulduğunu açıkladı. Koca, sosyal medyada yaptığı açıklamada "Sağlık kurumlarımızın güvenliği için, giriş kapılarından başlayarak ivedilikle yapılacak işlerimiz var. Kapı Güvenlik Sistemleri kurularak, 24 hastanemizde daha, yeni güvenlik uygulamasına geçildi. Sistem, hızla ülke geneline yayılacak" dedi.

"Açıklanan tedbirler sağlıkta şiddetin önüne geçmek için yeterli mi?" CHP’nin doktor kökenli İstanbul Milletvekili Ali Şeker, ARTI TV’de yayınlana Günün İçinden programında Fuat Ateş’e değerlendirdi.

Söz konusu önlemlerin alınmasının olumlu bir gelişme olmasıyla birlikte tek başına bir anlam ifade etmediğini belirten Şeker, "Sokakta insanların bıçak ve silah taşıdığı ortamı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bireysel silahlanmayı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bir de sağlıkta şiddetin sebebi olan konuları bütünlüklü olarak değerlendirip ortadan kaldırmak gerekiyor" dedi.

‘HEKİMLER DE SAĞLIK SİSTEMİNİN MAĞDURLARI’

Sağlıkta şiddetin temel nedenlerine ilişkin konuşan Şeker, "eğitim, siyasetçilerin ve yöneticilerin özellikle hekimlere yönelik saygısız tutumları onları, örseleyen yaklaşımları"nın önemli nedenler olduğunun altını çizerek, "Bu örseleme ve eğitimli meslek gruplarına yönelik bu tür yakışık almayan tutumlar maalesef halk kitlelerinde karşılık buluyor. Bir başka şiddetin artmasının sebebi sağlıktaki olumsuzlukların sebebi sanki hekimlermiş gibi düşünülüyor. Aslında hekimler bu sağlık sisteminin aynı zamanda hastalarla birlikte mağdurları. Çok fazla hastaya bakmak zorundalar, acil servislerde. Acil olmadığı halde işim acele diyip gelen ve gerçekten durumu acil olan hastalar mağdur ediyor. Bir yanda da binlerce kişinin müracaat ettiği acil servislerde sağlığa ulaşamayanlar kızgınlıklarının sebebi sanki hekimler acil çalışanlarıymış gibi onlara yönlendirmekte" ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIK SİSTEMİNİN PROBLEMLERİ HEKİMLERE YANSIYOR’

Şeker, Sağlıkta şiddetin artmasının nedenlerinden birinin hekim sayısının gittikçe azalması olduğunu belirterek, "Türkiye’de 80 el cerrahı varken ve bunların da bir kısmı yurtdışına gidiyorken, insanlar artık maalesef sağlığa ulaşamaz hale geldiler. Ama bunların muhatabı hekimler değil. Hekimlerin özlük haklarında ufak bir iyileşme oldu, ‘valilerden daha fazla nasıl maaş alırlar. Nasıl emekli maşları arttırılır’ diye sanki bunlar daha olmadan olmuş gibi bir tepki ortaya koyuldu. Hâlbuki o hekimler 30-35 yaşlarına kadar mecburi hizmet olsun, üst ihtisas olsun ömürlerini veriyorlar ve maalesef geçinme kaygısıyla hayatlarını sürdürüyorlar. Hekimlerin çalışma koşulları ayrı ama çalışma ortamlarına yönelik de uygunsuz hasta yığılmaları maalesef sağlık sisteminin problemleri hekimlere yansıyor" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar