Dolar 17,57 TL ile 2022'nin yeni zirvesini gördü, euro 18 TL seviyesini aştı

Dolar 17,57 TL ile 2022'nin yeni zirvesini gördü, euro 18 TL seviyesini aştı
Küresel resesyon endişeleri varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, dolar/TL'de 17,57 ile yılın yeni zirvesi test edildi. Euro/TL ise 18,01 seviyelerine yükseldi.

+GERÇEK - Dolardaki küresel güçlenme dolar/TL kurunu bu yılın zirvesine çıkardı. Dolar/TL kuru 17,57'nin üzerini test ederek 2022 yılının en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL kuru, yılbaşından bu yana yüzde 30'u aşan yükseliş kaydetti.

Türkiye'nin risk primi 859 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 23,15 seviyesinde.

Yükseliş eğilimini sürdüren dolar/TL gün içinde 17,57'nin üzerini test ederek, yılın zirvesini yenilemiş oldu. TL'nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 15, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 30'a ulaşmış durumda.

Dolar/TL 17,56-17,57 seviyesinde yer alırken, euro/TL ise 18,01 seviyelerinde işlem görüyor. 

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) 50 baz puan faiz artırımı geleceği fiyatlara girmeye başladı. Parite 1,02'nin üzerine çıkarken, euro/TL ise 18'i aştı. 

Piyasalar bir yandan makro göstergeleri yorumlamaya çalışırken, diğer yandan  merkez bankalarının para politikalarını izliyor. ABD'de açıklanan şirketlerin finansal sonuçları ve gelecek yıla ilişkin beklentilerin düşürülmesi resesyon endişelerini tekrar gündeme getirirken, küresel piyasalarda karışık bir seyir etkili.

17,601 direncine dikkat çeken İnfo Yatırım'ın paylaştığı piyasa notunda, "ABD'de büyüme verisinin daralmaya işaret etmesi ardından, açıklanan yüksek enflasyon verileri ile resesyon endişeleri artarak devam ederken kısık seslerle stagflasyon söylemleri de geliyor. Burada riskli varlıklardan çıkışın hızlanması sonrasında dolara olan talebin artması ile dolar endeksi 109,3'lü seviyeleri test ederken, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybediyor. Yıl başından itibaren baktığımızda yurt içi dinamiklerin de etkisi ile TL daha fazla negatif ayrışıyor" ifadeleri yer aldı.

Makro ekonomilerdeki belirsizlikler, yüksek enflasyon, CDS'lerdeki yükseliş ve dolar endeksinin yukarı yönlü seyri ile dolar/TL 20 Aralık'tan bu yana ki en yüksek seviyesi olan 17,57'yi test etti.

Yurt içi piyasalar perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarına odaklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar