Yozgat’ın tescilli kebabı tandırın fiyatı 300 TL oldu

Yozgat'ta tüm lokantalarda yaklaşık bir ton civarında kuzu eti işlenerek hazırlanan tandır kebabının porsiyon fiyatı 300 lira.

Artı Gerçek - Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun, tüm lokantalarda yaklaşık bir ton civarında kuzu eti işlenerek hazırlanan tandır kebabını herkesin tüketebilmesi için porsiyon fiyatına uzun süre zam yapmadıklarını, şu anda bir porsiyon tandır kebabının 300 lira olduğunu söyledi. Coşkun, “Aslında bu şu anda para kazandırmayacak bir halde. Müşterilerimiz yiyebilsinler, tercih etsinler diye de fazla da yapmamak için direniyoruz” dedi.

Yozgat'ın yöresel lezzetlerinden, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun onayı ile tescillenen tandır kebabına talep artarak devam ediyor. Yozgat’ta ikamet edenlerin yanı sıra il dışından gelenlerin de ilk tercihi tandır kebabı oluyor. Daha önce Meydan Yeri bölgesindeki bazı lokantalarda hazırlanan tandır kebabı, artan talebe bağlı olarak hemen hemen her lokantada servis edilmeye başlandı. Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun, tüm lokantalarda yaklaşık bir ton civarında kuzu eti işlenerek hazırlanan tandır kebabını herkesin tüketebilmesi için porsiyon fiyatına uzun süre zam yapmadıklarını, şu anda bir porsiyon tandır kebabının 300 lira olduğunu söyledi.

'YEMEĞİMİZ ÖZEL KUZULARDAN MEYDANA GELİYOR'

Yozgat’ta 35 yıldır tandır kebabı ustası olan Akif Kaynak, “Yemeğimiz özel kuzulardan meydana geliyor, yapılıyor. Tandırımızı biz bir gün önceden tuzluyoruz, tuza yatıyoruz. Sabahleyin geliyoruz ocağımızı yakıyoruz, meşe odunundan yakıyoruz. İki taraflı odun yanıyor, ortada demirimiz var şişleri takıyoruz. Karşılıklı ateşte pişiyor. Bu hemen hemen yaklaşık iki saatimizi alıyor, yani pişirmek. Ondan sonra sunuma hazırlıyoruz. 35 yıldır bu işi yapıyorum. Sadece müşterim Yozgat'a ait değil dışarıdan gelen müşterilerimize de hitap ediyoruz” dedi.

'YOZGAT'TA TANDIR KEBABI YAPMAK İÇİN YAKLAŞIK BİR TON CİVARI KUZU ETİ İŞLİYORUZ'

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun da, günlük bir ton civarında kuzu etinin tandır kebabı olarak tüketildiğini, talebin ise her geçen gün arttığını belirterek, şöyle konuştu:

“Yozgat'ta tandır kebabı yapmak için yaklaşık bir ton civarı kuzu eti işliyoruz, tüm restoranlarımıza. Tandır kebap kuzu etinden yapılır. Kuzu eti yaylım olması lazım, bizim Yozgat'ın özel kekik kokan otlarımız, kekiklerimiz vardır, bunlardan lezzetini alması lazım. Ortalama 18-24 kilo civarı kuzulardan oluşan bir yiyeceğimizdir. İki üç gün öncesinden kuzularımızı alırız, işleriz. Terbiye yaparız tuzla. İki üç gün bekletiriz. Daha sonrasında da odun ateşiyle, meşe odunuyla oluşan bir şeydir, bununla yaparız. Müşterilerimize sunarız. Tandır kebabı Yozgat'ın aslında en meşhur yiyeceğidir. Çünkü her gün günlük tüketen müşterilerimiz var. Üç gün yemedikten sonrasında bir eksiklik hissettiğini söyleyen müşterilerimiz de vardır. Tandır kebabı Yozgat'ta sürekli tüketilen, sürekli şekilde tercih edilen, en çok satışını yaptığımız bir yiyecektir. Pandemi sonrasında hatta bu sezon sonuna kadar biz çok zam yapmamak için çabaladık. 170 lira civarında satıyorduk bu zamana kadar. Ama son 6 ayda kuzunun aşırı derecede tercihten dolayı da fiyatlar 170 liraya satarken 200 lira civarı aldığımız kuzuyu şu anda 500 liraya alıyorsunuz kilosunu. Hal böyle olunca da biz de 300 liraya kadar çıkartmak zorunda kaldık. Aslında bu şu anda para kazandırmayacak bir halde. Müşterilerimiz yiyebilsinler, tercih etsinler diye de fazla da yapmamak için direniyoruz.” (ANKA)

Öne Çıkanlar