Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın: Riskler artıyor ancak bunları yöneteceğiz

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın: Riskler artıyor ancak bunları yöneteceğiz
Hüseyin Aydın, bankaların yurt dışından kaynak sağlama ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını ancak risklerin arttığını ifade ederek, bu riskleri yöneteceklerini kaydetti.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankaların yurtdışından kaynak sağlama ile ilgili bir sıkıntısı olmadığını belirterek; sektörde risklerin arttığını ancak bunları yönetebileceklerini söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde bankacılık oturumunda yaptığı konuşmada Aydın, salgın sürecinde yurt dışından borçlanabildiklerini kaydederek, "Çünkü yabancı kaynak ihtiyacımız biraz daha azdı. Net borç ödemesi yaptık. Bankalarımızın yurt dışından kaynak sağlama konusundaki yetkinliği devam ediyor. Her zaman bunu yönettik, bundan sonra da kaynak temini hususunu iyi yöneteceğiz" dedi.

Bankaların aktif-pasif para cinsi bakımından uyumsuzluklarının bulunduğunu belirten Aydın, bu yüzden TL cinsinden tasarrufa ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yabancı parayı alıyoruz, değiştirip aktifte TL olarak kullandırmak zorunda kalıyoruz. Repo ve swap yoluyla hem de TCMB'den sağladığımız kaynakla aktifleri yönetiyoruz. Gecelik bankacılık sistemi 600 milyar lira. Toplam bilançonun yüzde 10'unu gecelik borçlanıp 1, 2, 3 veya 4 yıllık krediler veriyoruz. Bu da ülkeye olan güvenimizi gösteriyor."

Aydın, ulusal para cinsinden tasarrufları artıracak bir yolu mutlaka bulmaları gerektiğini de ifade etti.

SORUNLU KREDİLERE CİDDİ KARŞILIK AYRILMIŞ DURUMDA

Sektörde sorunlu kredilerin yüzde 4 civarında olduğunu belirten Aydın şöyle konuştu:

"Diyelim ki salgının etkisiyle bu yüzde 5 oldu. Türkiye'de sorunlu kredilerin yüzde 72-75'ine sektör karşılık ayırmış durumda. Bu çok önemli bir karşılık rakamı. Ayrıca ikinci grup diye adlandırdığımız yakın izlemedeki kredilere de çok ciddi biçimde karşılık ayırmış durumdayız. Bu bizim krizi yönetme konusundaki yetkinliğimizi artıyor. Bir de bunların her birinin ayrıca da bize teminatları var."

Bankacılık sektörünün 2010'da 100 milyar dolar olan özkaynaklarının dolar cinsinden karşılığının bugün ise 80 milyar dolar olduğunu belirten Aydın, bu ortamda firmaların da dayanıklı olması gerektiğini ve özkaynakla iş yapmanın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

SERMAYE PİYASALARININ PAYI NE, HER ŞEY BİZİM ÜZERİMİZDE

Aydın, her şeyin bankacılık sisteminden beklenmemesi gerektiğini ve sermaye piyasalarından kaynak bulunması konusunda daha çok gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Sermaye piyasalarının payı ne ülkede? Ne yapmış? Her şey bizim üzerimizde. 'Az verdin çok verdin, ücret, komisyon aldın'... 10 yıldır, 'sermeye piyasalarını geliştirmeliyiz' diyoruz. Mutlaka geliştirilmeli. Ama bakınız biz milli gelire göre daha hızlı büyüdük. O zaman sermaye piyasalarının da ülke büyümesine yakın bir büyüme sağlaması gerekiyor. Benim bildiğim bir alan değil, oradaki arkadaşlar mutlaka gayret gösteriyorlardır, ellerine sağlık. Katkı verenlere müteşekkiriz. Ancak sermaye piyasaları konusunda daha çok gayret göstermemiz gerekiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar