Türk-İş'in 'kırmızı çizgisi' yine gündemde

Türk-İş'in 'kırmızı çizgisi' yine gündemde
Türk-İş'in 'kırmızı çizgimiz' dediği kıdem tazminatı fonu, Albayrak'ın açıkladığı pakette yer aldı. 1 Mayıs'ta sendikalar 'kırmızı çizgime dokunma' diyecek.

ARTI GERÇEK - Türk-İş, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada, "Kıdem tazminatı işçi sınıfının gözü gibi koruması gereken bir hakkıdır. Kırmızı çizgimizdir" açıklaması yapmıştı. Türk-İş, ayrıca 1 Mayıs’ta da kıdem tazminatı için 'Kırmızı çizgimize dokunma' diyecek.

Yerel seçimlerin ardından ekonomiye ilişkin bir dizi reform paketi gündeme gelmiş, kıdem tazminatının da fona devri düzenlemesinin yeniden gündeme geleceği dile getirilmişti. Daha önce kıdem tazminatının 'kırmızı çizgileri' olduğunu, herhangi bir adımda genel grev kararı alacaklarını hatırlatan Türk-İş yönetimi, bu konuda yeni bir mesajı 1 Mayıs’ta alanlarda verecek.

Uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan kıdem tazminatı konusu bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı "Yapısal Dönüşüm Adımları" paketinde de yer aldı, kıdem tazminatı düzenlemesine de tepkiler arka arkaya geldi. Albayrak, "Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz" dedi.

Bir çok işçi sendikası ise Kıdem Tazminatı Fonu'na sıcak bakmıyor.

Albayrak, bugün yeni reform paketini açıklarken yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte kıdem tazminatı reformunu da hayata geçireceğiz. Yeni yapıyla birlikte beş yılda, sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Finansal sektörün daha sağlıklı işleyişini sağlamak için reel sektör alanında bazı adımlar atılacak" dedi.

10 YILDIR GÜNDEME GELİYOR

Bu tasarının yaklaşık 10 yıldır sürekli gündeme geldiğini belirten Sözcü gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan, yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 10 yıldır bu konu sürekli gündeme geliyor. Şu an için benim bildiğim somut bir adım atılmış değil. Taslak olarak var" dedi. Kıdem tazminatı fonunun aynı işsizlik fonuna benzediğini belirten Özcan, "Kıdem tazminatı iş veren tarafından ödenirken fon kurulması dahilinde bu fon tarafından karşılanacak. Yani işçiler eskiden iş yerlerinden kıdem tazminatlarını alırken fon kurulduğu takdirde buradan alacak" ifadelerini kullandı.

SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR

Bu fonun kurulması öncesinde kafalarda çok fazla soru işareti olduğunu söyleyen Özcan, "Şu anda bir işçi her bir çalışma yılı için 30 günlük ücreti üzerinden kıdem tazminatı alıyor. Ancak bu fon üzerinden alırsa daha az gün üzerinden alması  gündemde. Bu nedenle sendikalar bu fona yanaşmıyor" ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: KIRMIZI ÇİZGİME DOKUNMA

Geçtiğimiz günlerde Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamuoyunda tartışılan kıdem tazminatı söylentileriyle ilgili harekete geçtiklerini belirterek, 1 Mayıs’ta 'kırmızı çizgime dokunma' mesajı verileceğini söylemişti. Atalay, kamuoyunda tartışılan kıdem tazminatı fonu ile ilgili kıdem tazminatında kazanılmış haklarda geriye gidişe izin vermeyeceğimizi herkes bilsin" demişti.

Atalay, 1 Mayıs mitinginin ana konusunu kıdem tazminatı olarak belirlediğini de açıklamıştı.

HAK-İŞ: BİZİM ÇÖZÜMLERİMİZLE İŞVERENLER ARASINDA CİDDİ FARK VAR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konuyla ilgili, "TİSK’in temsil ettiği kesim dışında kalan birçok işveren işçiye kıdem tazminatı vermek istemiyor. Kıdem tazminatı fonuna sıcak bakan tek işçi konfederasyonuyuz ama bizim çözümlerimizle de işverenlerin beklentileri arasında ciddi fark var. Özellikle TOBB’un temsil ettiği geniş bir kesim kıdem tazminatının mevcut yapısına bile itiraz ediyor. Böyle bir tablonun olduğu yerde uzlaşının çıkması imkansız. Çünkü fonun kurulmasında işverenin tavrı ve tutumu son derece önemli" açıklamasını yapmıştı.

EKONOMİ PAKETİNE CHP'DEN TEPKİ

CHP, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı pakette yer alan kıdem tazminatı düzenlemesine tepki gösterdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba şunları söyledi:

"Hazineden sorumlu devlet bakanı Berat Albayrak bugün itibariyle yeni bir ekonomik program açıklamıştır. Albayrak'ın, 'Kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile bireysel emeklilik sisteminin entegrasyonu sağlanacak' derken neyi kast etmek istediğini çok iyi anlıyoruz. AKP iktidarının tek amacı sözde reform adı altında emekçilerin son kalesi olan kıdem tazminatını kaldırmak, işçilerin elinde kalan son güvenceyi de bu şekilde yok etmektir.

AKP iktidarının kıdem tazminatını daha önce birçok kez kaldırmayı denediği lakin sendikaların ve sivil toplum kuruluşların baskısı ile cesaret edemediğini hepimiz iyi biliyoruz. Kıdem tazminatının olası bir değişiklik ile fona devredilmesi işçilerin tamamen güvencesiz ve savunmasız bırakılması anlamına gelecektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak işçilerimizin onay vermediği ve sendikalarımızın hayır dediği bu tür düzenlemelere asla evet demeyiz.

Albayrak ayrıca kıdem tazminatı ve BES entegrasyonuyla 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını söylüyor. Bakanın bu açıklaması bir aldatmaca. Hatırlayalım işsizlik sigorta fonunda biriken paralara ne oldu; işçiden çok iktidarın ve iktidara yakın şirketlerin yararlandığı bir yapıya dönüştü. Eminiz burada da bu gelirler, çalışanlardan çok iktidarın yararlanacağı bir yapıya dönüşecektir." 

Kıdem tazminatıyla ilgili açıklamalara ekonomist Mustafa Sönmez de tepki göstererek, "Türk İş'in kırmızı çizgimizdin dediği Kıdem Tazminatı Fonu'na heves ediyorlar. Ham hayal" diye yazdı.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, "Yapısal reformlar adı altında işçi sınıfının haklarını geriletecek, kıdem tazminatına göz koyacak, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak, halkın ekmeğini küçültecek, adaletsizliği büyütecek, "yüzde 99’a karşı yüzde 1’i" kurtarmaya yönelik hiçbir adıma izin vermeyeceğiz" dedi.

Ali Tezel de, "Çalışanlara zorunlu BES tam zorunlu olacak isteyen ben BES istemiyorum çıkıyorum diyemeyecek yani bir nevi ücretlilerden vergi alınmış olacak, bu arada daha önce söylediğim gibi kıdem tazminatları gidiyor..." diye tepkisini dile getirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar