Piyasalarda deprem yaşanırken, Ukrayna krizinin kazananı Rus yatırım fonu oldu

Piyasalarda deprem yaşanırken, Ukrayna krizinin kazananı Rus yatırım fonu oldu
VanEck Russia borsa yatırım fonuna, Ukrayna'da artan jeopolitik gerginliklere rağmen son beş haftada 215 milyon dolara yakın para girişi olduğu kaydedildi.

+GERÇEK - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayn'daki ayrılıkçı grupları tanıyan imzayı atması küresel piyasaların yanı sıra Rus piyasalarını da vurdu. Ruble dolar karşısında 80’i görerek Kasım 2020’den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da sert düştü.

Rusya Maliye Bakanlığı, finans piyasalarındaki oynaklığı gerekçe göstererek planlanan tahvil ihracının iptal edildiğini duyurdu. Ülkede 10 yıllık tahvil faizi de yaklaşık 80 baz puan yükseldi.

Öte yandan, Ukrayna ile ilgili risklerin sürmesine rağmen hisse yatırımcıları Rus hisse senetlerine endeksli en büyük borsa yatırım fonu olan VanEck Russia’ya para yatırmaya devam ediyor. ABD’de listelenen fona art arda beş haftadır giriş yaşanıyor.

Borsa yatırım fonuna girişler yukarı yönlü bir hareket olarak görülse de yatırımcıların bu varlıkları fiyatlardaki düşüşlere karşı hedge olarak kullanabileceği de düşünülüyor.

Ocak ortasında VanEck Russia borsa yatırım fonuna (RSX) 70 milyon dolarlık giriş olurken, Bloomberg Intelligence Analisti Eric Balchunas, bu para girişinin traderlara kısa pozisyon açmak için borçlanma imkanı sağlayacağını vurgulamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar