Piyasalar, Merkez Bankası'nın kararına odaklandı: Dolar 7,40 seviyesine yakın seyrediyor

Piyasalar, Merkez Bankası'nın kararına odaklandı: Dolar 7,40 seviyesine yakın seyrediyor
Piyasalarda gözler, Merkez Bankası'nın perşembe günü vereceği faiz kararında. Erdoğan'ın toplanacak ekonomi kuruluna başkanlık etmesi bekleniyor. Dolar ve euro haftanın ilk günü yükselişte.

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yapıyor. Asya borsaları ve ABD vadelilerinde kayda değer yükselişler yaşanıyor. Çin borsalarındaki yükselişten destek bulan Asya borsaları, yatırımcılar uzun vadeli ABD tahvillerinin satışının uzatılıp uzatılmayacağını ve doların üzerinden baskıyı azaltıp azaltmayacağını takip ederken son zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştı. 

Çin lokomotif endeksi, yüzde 2 yükselişle Asya borsalarının yükselişine öncülük ediyor. Çin'deki yükselişlerde Çin Merkez Bankası (PBOC) piyasalara 700 milyar yuan büyüklüğünde orta vadeli kredi sağlarken, krediler için faiz oranını dördüncü ayda da değiştirmedi.

Dolar/TL 7,38 seviyesinden; euro/TL ise 8,76 seviyelerinden haftaya başlangıç yaptı.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaştırma adımlarına rağmen geçen hafta cuma günü 7,40’a yaklaşarak yeni zirveye yaklaşırken piyasalarda TCMB’nin adımları izlenmeye devam ediliyor.

Bankacılar bu hafta TCMB’nin likidite adımlarının ve bu adımları daha kalıcı bir sıkılaştırmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine ilişkin perşembe günü sonuçları açıklanacak Para Politikası Kurulu toplantısının haftanın en önemli gündem maddesi olacağını belirtiyorlar.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu hafta başkanlık edeceği ekonomi toplantısı da yakından izleniyor.

Bu hafta takip edilecek diğer konular arasında Akdeniz’de artan gerilimin AB ile ilişkilere yansıması, ABD ile ilişkiler, jeopolitik gelişmeler ve cuma günü piyasa kapanışının ardından açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in değerlendirmesi yer alıyor.

TCMB SIKILAŞTIRMAYI BELİRGİNLEŞTİRİYOR

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da yüzde 7,34’e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini cuma günü itibarıyla yüzde 9,06’ya yükseltti. Gecelik faizler ise yüzde 9,75’te oluşmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklanan TCMB ağustos ayı beklenti anketinde enflasyon beklentilerindeki bozulmanın devam ettiği görülürken TCMB’nin de mevcut likidite adımlarını daha da belirginleştireceği, hatta bunları politika (repo) faizine de yansıtacağı beklentisi dikkat çekiyor.

Bir bankanın Hazine masası yetkilisi, "TCMB’nin sıkılaştırma adımları ve bunun bankacılık sektörüne yansıması TL’deki değer kaybı açısından önemli. Geçen hafta da rekorlarını tazelese de yüzdelik değer kayıpları sınırlı kaldı. Buradaki ana etken sıkıştırma adımları ve bunun mevduat kredi vb faiz oranlarına yansıtılması" diyerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Lokallerin bir aydan kısa bir sürede 15 milyar doları aşan yabancı paraya yönelimi TL mevduat getirilerindeki düşüşten kaynaklanıyordu. Sektör genelinde mevduat getirileri bir ay öncesine göre 2-3 puan arttı. Ben TCMB’nin bu hafta politika faizine dokunmasını beklemiyorum. Banka daha çok likidite adımlarıyla sıkılaştırmayı tercih edeceğini gösterdi. Bankanın likidite adımlarında sona gelmediği için bu toplantıyı pas geçeceğini söylemlerini değiştireceğini düşünüyorum. Ancak bu toplantıda politika faizi artışı bekleyenler de var."

HESAPLAR DÖVİZLE DOLDU TAŞTI

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 7 Ağustos ile biten haftada 219.5 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi.

TCMB verilerine göre yurt içi yerleşikler altın dahil yabancı para cinsi mevduatlarını 17 Temmuz-7 Ağustos arasındaki üç haftalık periyodda 15,5 milyar dolar artırdı.

Bankacılar bir süredir TCMB’nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi olduğuna dikkat çekiyorlardı.

Piyasada bundan sonra Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkılaştırmanın miktarı ardından da kalıcılığı izleniyor. Sıkılaştırmanın miktarı için TCMB’nin yüzde 11,25 seviyesindeki geç likidite penceresini (GLP) kullanıp kullanmayacağı, kalıcılık için ise TCMB’nin 20 Ağustos’ta yapacağı PPK toplantısında sıkılaştırmayı politika faizine yansıtıp yansıtmayacağı izleniyor. Geleneksel yöntem ile açılan repo ihaleleriyle yapılan sıkılaştırmalar da piyasada takip ediliyor.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 600 baz puandan TCMB adımlarıyla birlikte gerilemeye başladı. CDS saat 559/570 seviyesinde bulunuyor. CDS geçen hafta bir ara 550 baz puanın altına da inmişti. 

ALTIN FİYATLARI DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR

Altın geçen hafta son beş ayın en düşük seviyesini gördükten sonra bu hafta açıklanacak Fed tutanakları öncesinde satıcılı seyrin devam etmesiyle hafif geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 1,940 dolara geriledi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

Petrol fiyatları, ağustos ve eylülde Çin'in büyük miktarlarda ABD ham petrolü ithal edeceğini açıklamasının talepteki iyileşmeye dair endişelerin önüne geçmesiyle yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,7 artarak 45,10 dolara yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,8 artışla 42,35 dolarda seyretti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar