Enflasyon kasım ayında TÜİK'e göre yüzde 2,30, ENAGrup'a göre yüzde 3,43 arttı

Enflasyon kasım ayında TÜİK'e göre yüzde 2,30, ENAGrup'a göre yüzde 3,43 arttı
Bir grup akademisyen tarafından kurulan ENAGrup'un TÜİK'e alternatif olarak yaptığı enflasyon hesaplamasına göre kasım enflasyonu açıklanandan daha yüksek çıkıyor.

ARTI GERÇEK - Bir grup akademisyen tarafından Türkiye'deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 3,43 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise aynı veriyi bugün yüzde 2,30 olarak açıkladı.

Kasım 2020 dönemi (31.10.2020 – 30.10.2020) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 3,43 arttı. Eylül ve Ekim 2020 döneminde, sırasıyla yüzde 3,61 ve yüzde 2,56 oranında artan fiyatların arkasından gelen Kasım 2020 dönemi yüzde 3.43 artışı, enflasyonda yüksek seviyelerin kalıcı hale geldiğini ortaya çıkardı.

Enflasyon Araştırma Grubu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Buna göre, 8 Kasım sonrası Merkez Bankası başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki görev değişimi ile birlikte tüm değerlerdeki oynaklığın (olumlu veya olumsuz) arttığını gözlemlemekteyiz. Politika faizinin 4,75 puan yükselmesi ile beraber, dövizdeki durulma ve BIST-100’deki değerleme etkisiyle CDS primleri düşüşe geçmiş, devlet iki yıllık tahvil faizlerinde ise aşağı yönlü bir hareket başlamıştır. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ve TÜİK ana harcama grup enflasyon oranları TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde -0,49 ile haberleşme, en fazla yükseliş ise yüzde 16,98 ile çeşitli mal ve hizmetlerde gerçekleşmiştir. Gıda, giyim ve ayakkabı, ulaştırma ile özellikle uzaktan eğitim harcamalarının da içinde bulunduğu eğlence ve kültür harcama gruplarının fiyat artışlarının enflasyonu sürükleyen ürün grupları olduğu açıkça görülmektedir. ENAGrup bu aydan itibaren her bir ürün grubunun fiyat oynaklığını da bir ölçü olarak bültene eklemiştir. Bu oynaklık ölçüsüne göre de, günlük temelde fiyat oynaklığı en yüksek gruplar da yine fiyatı en çok artan ürün grupları olarak karşımıza çıkmaktadır.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) alt grup enflasyon oranları ENAGrup tüketici sepeti farklılaştırması ekteki grafikte sunulmuştur. Değişik tüketici gruplarının yine değişik enflasyon oranlarını yansıtması amacıyla oluşturulan bu ürün grubu sınıflamasına göre enflasyon oranı da ve onun oynaklığı da oldukça farklılıklar göstermektedir.

TÜİK ana harcama grubunda yaptığımız gibi, ENAG alt grup enflasyon oranlarında da ortalama başına düşen standart sapma ölçüsünü, diğer bir ifadeyle oynaklığı da hesapladığımızda (mavi grafik) ortalama başına oynaklığın oldukça yüksek gerçekleştiğini görmekteyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar