Dolarda dalgalı seyir sürüyor: ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş baskıyı artırıyor

Dolarda dalgalı seyir sürüyor:  ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş baskıyı artırıyor
ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş TL'deki baskıyı artırıyor. TL bir haftada yüzde 4.8 ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanının değiştirilmesi ve para politikasının kredibilite kaybına uğramasının ardından benzer para birimlerinden negatif ayrışan TL güne dolar karşısında 8.3350 seviyesinden başlarken, ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskı yaratıyor. TCMB başkanının görevden alınmasına ilk tepki olarak 22 Mart'ta 8.4850'ye yükseldikten sonra 8'in altına inen dolar/TL, dün hızlanan satışlarla tekrar 8.43'e kadar çıktı.

Haftalık bazda yüzde 4.8 ile benzer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en sert değer kaybını yaşayan TL, 8.35 seviyelerinde. Euro ise 9.85'ten işlem görüyor.

Enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası uygulayan ve faizleri yükselten TCMB başkanının görevden alınmasının ardından Türkiye'de ekonomi politikalarına olan güven kaybıyla kur ve faizler sert yükselirken, borsa da değer kaybetmişti.

TCMB'nin yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu ilk açıklamalarında politika faizi olarak bir haftalık repo faizini kullanmaya devam edeceğini, olağanüstü toplantıyla ani bir indirim kararı almayacağını açıklarken nisandaki toplantıya faiz indirimi önyargısı ile yaklaşılmaması gerektiğini belirtti. Kavcıoğlu dün yaptığı kısa konuşmada da enflasyon düşene kadar sıkı para politikasının süreceğini ve politika faizinin enflasyon üzerinde oluşacağını ifade etti.

Bir portföy yöneticisi, "Yeni TCMB başkanı söylemesi gereken her şeyi aslında söyledi. Buna rağmen artık eylemlerin görülmesi gerekiyor ve bir sonraki PPK'ya 15 gün var. Yurtdışında ise ABD faizleri yükselişine inişli çıkışlı da olsa ara vermeden devam ediyor, bunun baskısını yaşıyoruz" dedi.

Kurdaki artışla beraber uzmanların enflasyon tahminleri de yükselmeye başladı. Goldman Sachs, dün yayımladığı raporda mart ayında yüzde 15.6 ile 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyonun nisanda yüzde 18'e yükseleceği ve potansiyel faiz indirimlerini geciktireceği tahmininde bulundu. 

Enflasyon verisi pazartesi günü 10:00'da yayımlanacak. Bir önceki TCMB Başkanı Naci Ağbal döneminde 540 baz puanın üzerindeki seviyeden 300'ün altına kadar gerileyen Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 17 baz puan artışla 481 baz puandan kapandı.

Öte yandan, Merkez Bankası (TCMB) Genel Kurulu, 2020 yılı kâr payı olarak 90 numaralı kupon karşılığında hisse senetleri nominal değeri üzerinden brüt yüzde 12 oranında ödeme yapılmasına karar verdi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan TCMB kararına göre söz konusu kâr paylarına ait 90 numaralı kupon bedelleri 30 Mart 2026 tarihinde zaman aşımına uğrayacak.

ABD GETİRİLERİ YÜKSELİYOR

ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş ve dolayısıyla getirisi yükselen dolardaki değer artışı, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmayı sürdürdü. TL bir haftalık dönemde yüzde 4.8 ile benzer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL'nin merkez bankası başkanının değiştiği 20 Mart'tan bu yana kaydettiği değer kaybı ise yüzde 15'in üzerinde.

ABD Hazinesi'nin 10 yıl vadeli gösterge tahvilinin getirisi dünkü yüzde 1.708 seviyesinden yüzde 1.742'e çıktı. Bugün sona eren ilk çeyrekte getiriler 83 baz puan ile 10 yılın en sert artışını kaydetti. Dolar da buna paralel olarak beş ayın zirvesine yükseldi. Mart ayına 90 seviyesinden başlayan dolar endeksi 93.435'e yükselerek beş yıldan uzun bir sürenin en sert aylık kazanımını kaydetti. Dolardaki ve ABD piyasa faizlerindeki değer artışı da yatırımcıların riskli varlık sınıflarından çekilmesine yol açıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar