Çin medyası Türkiye'yi haberleştirdi: Halk ay sonunu getiremiyor

Çin medyası Türkiye'yi haberleştirdi: Halk ay sonunu getiremiyor
Ekonomik krizle boğuşan Türkiye’de okulların açılmasıyla velilerin daha büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını haberleştiren Çin medyası, halkın ay sonunu getiremediğini yazdı.

Ekonomi politikaları sonucu Türk lirasının döviz karşısındaki tarihi değer kaybı, son 24 yılın rekorunu kıran yüksek enflasyon, Türkiye’nin uluslararası kamuoyunun da gündemine girmesine yol açtı. Türkiye’deki krizi yakından izleyen ABD ve Avrupa medyasının yanı sıra Çin medyası da ülkedeki ekonomik buhrana dair dikkat çekici bir haber yayınladı.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın hazırladığı haberde, okul zili çalmadan önce Türkiye’deki velilerin yaşadığı zorluklar mercek altına alındı. Haber ajansına konuşan 39 yaşındaki Aynur isimli bir veli iki çocuğu olduğunu ve bu yıl kırtasiye alışverişi yapmanın çok ciddi bir yük olduğunu söyledi. Ankara’nın Kızılay semtinde konuşan Aynur, "Geçen yıla göre fiyatlar aşırı yüksek. Okula gidecek iki çocuğumuz var ve bu bizim bütçemize gerçekten yük oluyor. Her şeyin fiyatı geçen yıla göre yüzde 100 artmış ve biz de sadece zorunlu şeyleri alıyoruz" dedi.

‘EBEVEYNLER BÜYÜK ZORLUK YAŞIYOR’

Sözcü’nün aktardığı habere göre Xinhua haber ajansı, helecek hafta 18 milyon çocuğun okula başlayacağına dikkat çekerek, "Bu durum ebeveynler için büyük bir zorluk oluşturuyor. Türkiye’de birçok ebeveyn şu an yükselen enflasyonla birlikte dar bir bütçeye sahip ve bu yıl okul döneminde de giderlerini azaltmaya çalışıyorlar" yorumuna yer verildi.

‘HANE HALKI AYIN SONUNU GETİRMEKTE ZORLANIYOR’

Çin haber ajansı, "Enflasyonun son 24 yılın rekoruna çıkarak yüzde 80’e ulaşmasıyla birlikte Türkiye’de hane halkı için ayın sonunu getirmek düzenli bir sorun haline geldi"  ifadesini de kullandı.

Ajansa konuşan bir esnaf da bu yıl bir çocuğun malzemelerinin 2500 TL’ye ulaştığını söylerken bazı tüketicilerin de eşya ve üniformaları yaz mevsiminden önce aldıklarını dile getirerek bu şekilde kâr elde ettiklerini vurguladı.

Haberde ayrıca "Artan fiyatlar ebeveynlerin giyim, kırtasiye, elektronik gibi tüketim kollarında indirim kovalamasına sebep oluyor. Süpermarketler de indirim reklamlarını TV ve sosyal medya üzerinden yayıyor. Online alışveriş de bir seçenek haline geldi çünkü bazı Türk ebeveynler buranın daha ucuz olduğunu düşünüyor" değerlendirmesine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar