CHP’den kıdem tazminatı teklifi

CHP’den kıdem tazminatı teklifi
CHP’li Ağbaba’nın sunduğu kanun teklifiyle işçilerin kıdem tazminatı hakkından yararlanmasının koşulları genişletiliyor.

ARTI GERÇEK-CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı "Reform Paketi"nde yer alan ve fona devrilmesi öngörülen kıdem tazminatına ilişkin kanun teklifi hazırladı.

Berat Albayrak'ın açıkladığı pakette kıdem tazminatının BES'le entegre olarak bir fonda toplanacağı belirtilmişti. Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, kıdem tazminatı fonu kurulmasına dair yürürlükteki kanun maddesinin iptal edilmesini ve kıdem tazminatı hak ediş koşullarının genişletilmesini istedi.

İŞÇİLERİN YÜZDE 90’I BU HAKTAN YARARLANAMIYOR

Veli Ağbaba, kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye’de kıdem tazminatı hakkının 83 yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve 1936’dan bugüne kadar işçiler adına gelişerek devam ettiğini belirtti. Türkiye’de işçilerin yüzde 90’ını kıdem tazminatı hakkından yararlanamadığını ifade eden Ağbaba, şunları dile getirdi:

‘İŞSİZLİK FONU GİBİ AMAÇ DIŞI KULLANILACAK’

"İktidar, işçilerin bu haktan yararlanamamasının sebebi olarak kıdem tazminatının fona devredilmemesi gerekçe göstermektedir. Lakin iktidarın bu açıklaması gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile kıdem tazminatı gün sayısını yarı yarıya düşürecek ve bu şekilde kıdem tazminatında hak edilen ücrette yarı yarıya düşecektir. Kıdem tazminatının fona devri ile tıpkı işsizlik sigorta fonunun amaç dışı kullanılması gibi, kıdem tazminatı fonunun da amaç dışı kullanılmasını beraberinde getirecektir."

‘TAZMİNATIN KALDIRILMASI, İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞACAK’

 "Kıdem tazminatı ayrıca işçileri çalışma yaşamında korumaya dönük caydırıcı bir etki taşımaktadır. Kıdem hakkının ortadan kaldırılması ile işçilerin iş güvencesi elinden alınacak, işten çıkartılmaları kolaylaşacaktır. Kıdem tazminatının fona devri, işçilerin emeğinin ve geleceğinin sorgusuz ve sualsiz bir şekilde yağmalanmasının da önünü açacaktır. Kıdem tazminatı hakkının tüm işçilerin yararlanabilmesi için iktidarın bahsettiği fon uygulamasından ziyade mevcut kıdem tazminatı hakkından yararlanabilme koşullarının yeniden ele alınması gerekmektedir."

‘1 YIL KOŞULU KALDIRILSIN’

Ağbaba’nın sunduğu kanun teklifinde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 6. Maddesine göre kurulması öngörülen Kıdem Tazminatı Fonu maddesinin iptali öngörülüyor. Ayrıca Kıdem Tazminatı hakkını elde edebilmek için en az 1 yıl çalışma koşulu kaldırılarak, 1 yıldan kısa süreli çalışmalarda da işçinin kıdem tazminatı alabilmesinin önü açılıyor. Kanun teklifinde, işçiden kaynaklanmayan zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini sona erdirmek zorunda kalan ve bu sebepleri belgeleyen işçiye de kıdem tazminatı ödenmesi teklif ediliyor. Bu sebepler arasında eş tayini veya görev yeri değişikliği, işçinin kamu personeli olmaya hak kazanması, yakınlarının sağlık problemlerinden kaynaklanan tedavi ve bakım ihtiyacı da yer alıyor.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar