Asya'nın büyük etkinliklerinde koronavirüs belirsizliği

Asya'nın büyük etkinliklerinde koronavirüs belirsizliği
Spordan teknolojiye Asya'da seyahat ve etkinlik endüstrisinde Covid-19'un (koronavirüs) ekonomik etkilerinin daha fazla hissedileceğine dair endişeler artıyor.

ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve ölü sayısı binleri bulan koronavirüs salgını sebebiyle teknolojiden spora Asya'da gerçekleşecek pek çok etkinliğin akıbeti belirsiz. Koronavirüs salgını sebebiyle Asya genelindeki organizasyonlar tamamen iptal ediliyor ya da erteleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'de çıkan yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) "Covid-19" adının verildiğini duyurdu. Virüs salgını nedeniyle can kaybı ise 1114’e yükseldi.

Singapur, Tayland ve Hong Kong’da sanat gösterilerinden, golf turnuvalarına kadar birçok büyük etkinlik iptal edildi.

Organizatörlerin açıklamasına göre, 19-21 Mart tarihleri için planlanan Asya’nın en prestijli sanat fuarı 2020 Hong Kong Art Basel, "şiddetli yeni tip koronavirüs salgını" nedeniyle iptal edildi.

Bununla birlikte, hem Honda Kadınlar Profesyonel Golf Birliği (LGPA) Tayland, hem de 2020 HSBC’nin Singapur’daki Dünya Kadınlar Şampiyonası iptal edildi. Bu iki etkinliğin de şubat sonu gerçekleşmesi planlanıyordu. LGPA  tarafından pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, bu kararlar koronavirüsten dolayı "devam eden sağlık endişeleri" sebebiyle alındı.

Çarşamba günü, Hong Kong bir tanesi ölümlü vaka olmak üzere 49 koronavirüs hastası bulunduğunu onayladı. Singapur’da teyit edilen vaka sayısı 47 iken Tayland’da ise şu ana kadar 33 vaka olduğu onaylandı.

KORONAVİRÜS TİCARET VE TURİZMDE YÜZDE 25-30 ETKİLİ OLDU

Seyahat ve etkinlik endüstrisinde, yeni koronavirüsün ekonomik etkisinin önümüzdeki aylarda hissedileceğine dair endişeler artıyor. Singapur Turizm Kurulu'na göre koronavirüs ticaret ve turizm üzerinde yüzde 25-30 oranında etkili oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's de yeni raporunda, koronavirüs salgınından en çok Asya - Pasifik ülkeleri ekonomilerinin etkilendiğine dikkat çekti. Raporda, Çin ile çok yakın ticari ilişkileri olan Asya–Pasifik ülkeleri ekonomilerinin, Avrupa ya da Amerika ülkelerine göre, koronavirüs etkisine daha çok açık ülkeler olduğuna dikkat çekildi.

Moody’s raporunda, "Uzun bir sürüye yayılması durumunda, virüs salgını, üretim zincirini bozabilir, emtia fiyatlarındaki düşüşleri artırabilir ve ekonomi üzerinde belirgin ikincil derecede olumsuz etkiler yaratabilir" uyarısı yapıldı.

Hong Kong Kongre ve Sergi Endüstrisi Birliği Başkanı Stuart Bailey, Asya’nın finans merkezinin şu an için tüm kongre, sergi toplantıları ertelediğini bildirirken, yaklaşan etkinliklerin ertelenmesinin Hong Kong ekonomisi için oldukça zararlı olduğunu vurguladı. 

Bailey, birçok etkinliğin yıl boyunca yeniden planlanabileceğini fakat önümüzdeki aylarda çalışmanın daha da zorlaşacağını belirtti.

FORMULA 1 İPTAL EDİLECEK Mİ?

Koronavirüs, spor etkinliklerini de vurdu. Basketboldan yüzmeye, atletizmden boksa kadar birçok organizasyon Çin’den başka ülkelere taşındı. Futbolda Çin Süper Lig’i süresiz olarak ertelenirken, Wuhan’da ortaya çıkan virüs sonrasında Formula 1 yönetimi de kararını açıklayacak. Avrupa basınına göre, F1 yönetimi Çin’in Şanghay kentinde sezonun dördüncü yarışı olarak planlanan etkinliğin erteleneceğini ya da iptalini duyuracak.

Formula 1 için büyük bir reklam payı oluşturan Çin Grand Prix’sinin ertelenmesi, 22 yarışlık sıkışık takvimde de değişikliğe izin vermeyecek gibi görünüyor. Öte yandan, 2015 ve 2017 takvimlerinde yer alamayan son iki yıldır yarışlara ev sahiliği yapan Almanya’nın Hockenheimring Pisti, Çin kararından sonra takvime eklenebilir.

MWC ETKİNLİĞİNE KATILIM DÜŞÜK OLACAK

İnsanların temkinli yaklaştığı bir diğer etkinlik ise teknoloji ile ilgili... Çin’de başlayan koronavirüs salgınından dolayı önümüzdeki hafta düzenlenecek olan MWC (Mobile World Congress) etkinliğine firmalar temkinli yaklaşıyor. 2 bin 800’den fazla katılımcının yer alacağı bu etkinlikte büyük risklerin olacağı aşikar.

Sony MWC 2020 etkinliğine katılmayacak. Bu yüzden GSMA sağlık konusundaki tedbir ve önlemlerini iki katına çıkarmıştı. Ancak GSMA’nın bu tedbirleri dev isimleri pek tatmin etmemiş gibi görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Güney Koreli teknoloji devi LG, MWC 2020 etkinliğine katılmayacağını açıklamıştı. LG’den sonra Amazon da listeye dahil olmuştu. Bugün ise Japon teknoloji devi Sony, koronavirüs yüzünden MWC’ye katılmayacağını açıkladı.

Sony, etkinlik alanında yer almayacak ancak yeni telefonlarını yine de duyuracak. Sony, 24 Şubat 2020 tarihinde, resmi YouTube kanalı üzerinden banttan yayın düzenleyecek ve yeni telefon ve ürünlerini tanıtacak. Aynı yöntemi Çinli Xiaomi’nin de izlemesi bekleniyor.

MWC 2020 etkinliği muhtemelen son yılların en katılımsız etkinliği olacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar