Bilim insanları doğanın beşinci kuvvetini keşfetmenin eşiğinde olabilir

Bilim insanları doğanın beşinci kuvvetini keşfetmenin eşiğinde olabilir
Bilim dünyasında tartışmalara konu olan 'beşinci kuvvetin' keşfi bu sefer çok yakın olabilir. Parçacık fizikçileri, elektronlardan 200 kat ağır olan 'müon'ların beklenmedik 'yalpalamaları' nedeniyle doğadaki beşinci güç olma ihtimali üzerinde duruyor.

Artı Gerçek - Fizikçiler, atom altı bir parçacığın beklenmedik 'yalpalamaları' nedeniyle doğada beşinci bir kuvvetin var olabileceğine dair heyecan verici teorinin güçlendiğine inanıyor. Mevcut anlayışa göre doğada dört temel kuvvet var ve bunlardan elektromanyetik kuvvet, güçlü ve zayıf kuvvet parçacık fiziğinin standart modeliyle açıklanmakta. Ancak bu model bilinen diğer temel kuvveti olan yerçekimini ve evrenin yaklaşık yüzde 27'sini oluşturduğu düşünülen 'karanlık maddeyi' açıklamıyor.

ELEKTRONA BENZİYOR AMA YAKLAŞIK 200 KAT AĞIR

Imperial College London'dan araştırmacılar yaptıkları deneyler sonucunda doğanın başka bir temel kuvveti olabileceğini dile getiriyor. Doğa Bilimleri Fakültesi'nde görevli Dr. Mitesh Patel "Beşinci bir kuvvetten bahsediyoruz çünkü [bu deneylerdeki] davranışı bildiğimiz dört kuvvetle açıklayamayız" ifadelerini kullandı. Veriler, elektronlara benzeyen ancak yaklaşık 200 kat daha ağır olan 'müon' adı verilen atom altı parçacıkların manyetik bir alanda nasıl hareket ettiğini araştıran Fermilab ABD parçacık hızlandırıcı tesisindeki deneylerden elde edildi.

'BİR ÇOCUĞUN TOPAÇ ÇEVİRMESİ GİBİ DAVRANIYOR'

Patel'in de belirttiği gibi, müonlar manyetik alanın ekseni etrafında dönerek bir çocuğun topaç çevirmesi gibi davranıyor. Bu yalpalama hareketinin frekansı standart model tarafından tahmin edilebiliyor ancak araştırmacılar FermiLab'dan elde edilen deneysel sonuçların bu tahminlerle uyuşmadığını tespit etti.

BEŞİNCİ KUVVET 'MÜON' OLABİLİR

CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (LHC) Atlas deneyi üzerinde çalışan University College London'dan Prof. Jon Butterworth söz konusu bulgularla ilgili, "Sallantılar müonun manyetik alanla etkileşiminden kaynaklanıyor. Standart modelde çok hassas bir şekilde hesaplanabilirler, ancak bu hesaplama kuantum döngülerini ve bu döngülerde ortaya çıkan bilinen parçacıkları içerir. Eğer ölçümler tahminlerle uyuşmuyorsa, bu, döngülerde bilinmeyen bir parçacığın ortaya çıktığının işareti olabilir" ifadeleriyle 'bilinmeyen parçacığın' beşinci kuvvetin taşıyıcısı olabileceğini dile getirdi.

'ÖLÇÜM BÜYÜK BAŞARI VE HATA OLASILIĞI DÜŞÜK'

Butterworth, müonların yalpalamalarının beklenmedik sıklığının en önemli tutarsızlıklardan biri olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Patel, ilk sonuçlar ile yeni veriler arasında, frekansın teorik tahmini etrafındaki belirsizliğin arttığını belirtmeyi ihmal etmedi. Butterworth ise "Tutarsızlık doğrulanırsa, yeni ve heyecan verici bir şey olduğundan emin olacağız ama bunun tam olarak ne olduğundan emin olamayacağız" yorumunu yaptı.

Profesör Butterwoth, "Ölçüm büyük bir başarıdır ve şu anda hatalı olma olasılığı çok düşüktür" dedi ve "Dolayısıyla, teori tahminleri çözülürse, bu gerçekten de beşinci bir kuvvetin ya da standart modelin ötesinde başka bir şeyin ilk doğrulanmış kanıtı olabilir" diye ekledi. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar