NASA 120 ışık yılı uzaktaki gezegende yaşam izi bulmuş olabilir

NASA 120 ışık yılı uzaktaki gezegende yaşam izi bulmuş olabilir
James Webb Uzay Teleskobu 120 ışık yılı uzaklıktaki bir ötegezegende Dimetil sülfür adlı molekül bulunduğunu tespit etti. Söz konusu molekül, Dünya'da sadece canlılık tarafından üretiliyor ve büyük kısmı deniz ortamlarındaki fitoplanktonlardan yayılıyor.

Artı Gerçek - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu uzak bir gezegende yaşam belirtisi olduğuna dair muhtemel bir kanıt keşfetmiş olabilir. Araştırmacılar, 120 ışık yılı uzaklıktaki gezegende bulunan Dimetil sülfür (DMS) adlı molekülün en azından Dünya'da sadece canlılığın ürünü olduğunu dile getirdi. Astronomlar, gezegenin atmosferinde ise metan ve karbondioksit tespit etti. Bu, K2-18b adı verilen gezegenin bir su okyanusuna sahip olduğu anlamına gelebilir. Ancak, bilim insanları söz konusu tespitlerin "sağlam olmadığını" ve varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

DMS DÜNYA ATMOSFERİNE FİTOPLANKTONLARDAN YAYILIYOR

Araştırmayı yöneten İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Nikku Madhusudhan bulgulara ilişkin yaptığı açıklamada, tüm ekibinin sonuçları gördüğünde 'şoke olduğunu' söyledi. Madhusudhan, "Dünya'da DMS sadece yaşam tarafından üretilir. Dünya atmosferindeki büyük kısmı deniz ortamlarındaki fitoplanktonlardan yayılır" dedi. Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi, sonuçların henüz kesin olmadığını ve yürütülecek ek çalışmalarla en erken bir yıl içinde kesinlik kazanabileceğini de ekledi. Madhusudhan, ''Eğer doğrulanırsa, bu çok büyük bir olay olacak" diye konuştu.

2020'DE DE BENZER BULGULAR ELDE EDİLMİŞ ANCAK SONRA ÇÜRÜTÜLMÜŞTÜ

Gökbilimciler ilk kez uzak bir yıldızın yörüngesindeki bir gezegende DMS varolma olasılığını tespit ettiler. Ancak, 2020'de Venüs bulutlarında canlı organizmalar tarafından üretilebilecek fosfin adı verilen başka bir molekülün varlığına dair ortaya atılan iddianın bir yıl sonra çürütüldüğüne dikkat çekerek, sonuçlara ihtiyatla yaklaşıyorlar. Yine de Londra'daki Royal Astronomical Society'nin müdür yardımcısı Dr. Robert Massey, sonuçların kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Massey, "Evrende yalnız olup olmadığımıza ilişkin o büyük soruyu yanıtlayabileceğimiz noktaya doğru yavaş yavaş ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

BİR ÖTEGEZEGENDEN BUGÜNE KADAR ELDE EDİLEN EN AYRINTILI SPEKTRUM

Dünya ile Neptün arasında boyutlara sahip olan K2-18b ve benzeri ötegezegenler, Güneş sisteminde bulunmuyor ancak galakside şimdiye kadar bilinen en yaygın gezegen türü. Söz konusu bulguları önemli kılan ise, yaşanabilir bölgedeki bir ötegezegenin bugüne kadarki en ayrıntılı spektrumunun elde edilmiş ve atmosferindeki moleküllerin hesaplanabilmiş olması. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar