'Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı' açıldı

'Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı' açıldı
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı Diyarbakır’da kapılarını açtı. Fuar'da 55 farklı ilden 167 firma ürünlerini altı gün boyunca ziyaretçilerle buluşturacak.

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Diyarbakır tarafından organize edilen 55 ilden 157 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi.

FUAR, BÖLGENİN GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na ilişkin bilgi veren, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bu yıl 4’üncüsünü düzenledikleri fuarı çok geniş bir yelpaze ile gerçekleştirdiklerini söyledi.

Fuarın turizme de önemli katkı sağlayanını ifade eden Kaya, “Bu fuar ülkemiz ve bölgemiz gastronomi turizmine önemli katkılar sağlayacak bir fuar olması itibariyle oldukça önemli bir fuar. Her alanda olduğu gibi Gastronomi alanında başta ilimiz Diyarbakır olmak üzere bölgemiz önemli bir potansiyele sahip. 33 medeniyetin izlerini daha dün gibi canlı tutan bu coğrafyada her bir kültürün, her bir lezzetin kendine has bir ayrıcalığı, cazibesi var. Bizler işte bu kültürel zenginliğimizi bütün dünyaya tanıtmak, bölgemizi gastronomi alanında bir merkez yapmak için çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunmaktayız” dedi.

'BİRÇOK LEZZETİ DÜNYA LİTERATÜRÜNE KAZANDIRACAĞIZ'

DTSO olarak gastronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Kaya, şunları söyledi: “2020’de Gastronomi alanında başlattığımız Coğrafi İşaret Tescili başvuruları kapsamında 64 ürünün başvurusunu yaptık. Bugün itibariyle 48 yöresel lezzetimizin coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Ayrıca Karacadağ Pirinci, Boğazkere Üzümü ve Çermik Biberi’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgesini almak için başvuruda bulunduk. Çok yakın bir zamanda ilimizin birçok yerel ürün ve lezzetini dünya literatürüne yerleştiriyor olacağız. Dolayısıyla bölge turizmine de çok önemli katkılar sağlamayı umuyor, kararlılıkla çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bu vesileyle bu yılki fuarımızın onur konuğu olan Hatay Valimize, Hatay Ticaret ve Sanayi Odasına, Hatay Ticaret Borsasına, fuarın düzenlemesinde emek ve katkıda bulunan tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına, meslek örgütlerine, Oda ve Borsalarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.”

'İZMİR'DEN URUMİYE'YE...'

Bölge Gastronomi Turizminin gelişimi bakımından da önemli bir platform olan Fuar, Hatay’dan Adıyaman’a, Aydın’dan Afyonkarahisar’a Ankara’dan, Batman’a, Mersin’den Bitlis’e Bursa’dan, Çankırı’ya Denizli’den Çorum’a, Düzce’den Elazığ’a, İstanbul’dan Erzurum’a Amasya’dan Gümüşhane’ye, İzmir’den, Malatya’ya Antalya’dan İran Urumiye’ye kadar yedi farklı coğrafi bölgeden ve yurtdışından gelecek olan 167 firma ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

FUAR 6 GÜN SÜRECEK

Bu yıl dördüncü kez kapılarını açan Fuar’da 55 farklı İl’den 167 firma ve kuruluş ürünlerini 6 gün boyunca ziyaretçilerle buluşturacak. Yedi Coğrafi Bölge’nin eşsiz yöresel lezzetlerinin sergileneceği Fuar’da, Onur konuğu Hatay’a ait yöresel yemekler de Sahne Mutfak’ta hazırlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Ünlü şef, gurme, akademisyen ve bloggerların da yer alacağı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar ile renklenecek olan Fuar, birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapacaktır. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar