Grip aşıları geçen yıla oranla yüzde 100 zamlandı

Grip aşıları geçen yıla oranla yüzde 100 zamlandı
Eczacı Ciravoğlu, Türkiye'de 3 tip grip aşısı olduğunu, bunların 2'sinin geri ödeme kapsamında olduğunu ve sadece bakanlığın tanımladığı kişilere geri ödeme kapsamında verildiğini söyledi. Geri ödeme kapsamında olmayan diğer ilacın ücreti ise 436 TL.

Artı Gerçek - Edirne'de eczacılık yapan Şükrü Ciravoğlu, geçen yıla oranla grip aşısı fiyatının yüzde yüz zamlandığını dile getirdi. Ciravoğlu, 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanların grip aşısını hekimine yazdırarak ücretsiz alabileceğini belirtti.

'BU AŞININ DA FİYATI 436 LİRA'

Şükrü Ciravoğlu, Türkiye'de 3 markanın aşısının var olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi:

"Yaklaşık 10 günden beri 3 marka grip aşısı piyasada mevcut. Grip aşısı bildiğiniz gibi her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen, piyasada en çok görülen 4 grip türüne karşı üretilmiş bir aşıdır. Formülü standart bir formüldür. Farklı firmalar da bunu üretebilir. Türkiye'de 3 adet ithal edilen ilaç bulunuyor.

'2'Sİ SADECE BAKANLIĞIN TANIMLADIĞI KİŞİLERE VERİLİYOR'

Bu aşılardan 2 tanesi geri ödeme kapsamında fakat geri ödeme kapsamında olan grip aşılarında bakanlık olarak tanımlanmış kişilere verilebiliyor ve geri ödeme kapsamına alınıyor. Sisteme girildiğinde risk grubunda değilse hasta daha sonra ilerleyen günlerde değerlendirilmek üzere ertelenebiliyor. Risk grubunda olanlar 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanlar. Bunlar ücretsiz olarak herhangi bir hekimden aşısını yazdırarak alabiliyorlar. Bunun dışında bir diğer marka da aynı formülde aşıdır. Bu aşının başlangıcında karekod açısından birkaç problem oldu ama oda halledildi. İsteyen ücreti karşılığında bunu alıp yaptırabilir. Bu aşının da fiyatı 436 lira.

'İLAÇLARIN GENELİNDE BİR PROBLEM VAR'

Geçen yıla oranla aşılarda yüzde yüze yakın artış yaşandı. Geçen yılki dolar ve Euro fiyatları şimdi ile karşılaştırıldığında tabloyu da görebiliriz. İlaçların genelinde bir problem var. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesinden dolayı bazı problem yaşanıyor. Yerli üretim yapan firmalar, ithal yapan firmalarda sorun yaşıyor. Enflasyonun olmadığı bir ortamda kararnamenin bir sakıncası görünmedi. Yaklaşık 15 yıl ama şimdi hızlı enflasyon ortamında sıkıntı olmaya başladı. Direkt ithal edilmiş olsun, ya da hammaddesi ithal edilip burada üretilmiş olsun, maliyetler aşırı hızla artıyor. Hammaddenin dışında üretim maliyetleri de artıyor. Yakıt, genel giderler, enerji personel ücretleri…" (ANKA)

Öne Çıkanlar