Demans Nedir? Demansın Belirtileri Nelerdir?

Demans Nedir? Demansın Belirtileri Nelerdir?
Demans, bilişsel yeteneklerin kaybıdır. Belirtileri hastalığın evresine bağlı olarak değişir ve genellikle ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Artı Gerçek - Google'de son günlerde en çok aranan hastalıklardan biri Demans hastalığı oldu. En çok aranan sorular Demans nedir, belirtileri nelerdir? Demans öldürür mü? Demansın tedavisi var mı gibi sorular oldu. İşte Demans ile ilgili bilgiler...

Demans, genellikle ilerleyici bir beyin hastalığı olarak tanımlanan bilişsel yetilerin kaybıdır. Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80’inden sorumludur. Bir inme sonucunda oluşan vasküler demans ise en sık gözlenen ikinci demans türüdür.

Demans görülen hastalıkların bazıları şunlardır:

Alzheimer hastalığı

Damar tıkanıklığa bağlı (vasküler) demans

Parkinson hastalığına bağlı demans

Lewy cisimcikli demans

Frontotemporal demans

Creutzfeld-jacob hastalığı

Normal basınçlı hidrosefali

Hungtington hastalığı

Wernike-Korsakoff sendromu

Tümörler

Menenjit

Sifiliz

AIDS

Vitamin eksiklikleri (B12, B1, B6 eksiklikleri)

Hormon hastalıkları (Tiroid bezi hastalıkları, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları…)

Kan hastalıkları (Anemi)

DEMANS NEDEN KAYNAKLANIR?

Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engeller. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kuramadığında, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.

DEMANSINN BELİRTİLERİ

Demansın belirtileri genellikle hastalığın evresine bağlı olarak değişir. Erken evre belirtileri genellikle unutkanlık, kelime bulmada zorluk ve kişilik değişiklikleri gibi semptomları içerir. Orta evre belirtileri arasında hafıza kaybında artış, uygunsuz kelime kullanma, öz bakım yeteneklerinde bozulma, kişilik değişiklikleri, gece ve gündüzü karıştırma, geceleri artan huzursuzluk ve uykusuzluk, akraba/arkadaş hatırlayamama, iletişim zorluğu ve gezinme gibi semptomlar bulunur. İleri evre belirtileri arasında beslenmede yetersizlik, idrar ve dışkı kaçırma, hareket yeteneğinde kayıp-yatağa bağımlılık ve son dönemde tüm hareket, konuşma ve yeme fonksiyonlarının kaybı yer alır.

Demanslı hastalarda unutkanlık dışında davranış bozuklukları da görülebilir. Hastalar daha önceden olmayan bir şekilde içlerine kapanabilir, isteksiz, şevksiz görülebilirler.

Demans ile seyreden hastalıkların çoğunda sıklıkla aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı görülebilir:

Bellek bozukluğu

Lisan (konuşma) bozukluğu

Dikkat bozukluğu

Bir duruma veya konuya karar verme güçlüğü

Görsel algı bozukluğu

DEMANS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Demans tedavisi, aslında altında yatan hastalığın tedavisidir. Demansın nedenlerinin bir kısmı tedaviye yanıt verir. Bazıları ise tedavi edilemezdir.

Demansta ilaç tedavisi, semptomlarını azaltmak için kullanılır. Terapide ise amaç öncelikle hastanın stresini azaltmak ve hastalığın negatif etkilerinin hastanın psikolojisine olan olumsuz etkilerini hafifletmektir. Ek olarak demansın hayatı olumsuz etkileyen semptomlarının giderilmesi için yaşam şeklinde bir takım değişiklikler önerilir.

Öne Çıkanlar