Ateş, kas ağrıları, öksürük… Prof. Dr. Esin Davutoğlu anlattı: Türkiye ‘kombo salgın’a teslim

Ateş, kas ağrıları, öksürük… Prof. Dr. Esin Davutoğlu anlattı: Türkiye ‘kombo salgın’a teslim
Son dönemde ateş, kas ağrıları ve öksürük gibi şikayetler ile sağlık merkezleri dolarken, Prof. Dr. Esin Davutoğlu hangi hastalıkların görüldüğünü anlattı. Davutoğlu, "Bazen insanlar peş peşe hepsine birden yakalanabiliyor" dedi.

Artı Gerçek - Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte salgın hastalıklar da arttı. Uzmanlar, son dönemde artan solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekerken pandemi dönemindeki maske ve hijyen önlemleri gündeme geldi.

Yaşanan hastalıklar ilgili Posta'dan Murat Çelik'e konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, "Şu anda mevsimsel bir salgın yaşıyoruz. Solunum yolu virüsleri ile bulaşma ve bu hastalıklar kış aylarında artar" dedi.

HANGİ HASTALIKLAR YAYGIN?

Ateş, halsizlik, kırıklık ve öksürükle seyreden olguların Grip (H1N1), COVID-19 (muhtemelen yeni varyant JN.1), RSV, soğuk algınlığı/nezle etkenleri olduğunu söyleyen Davutoğlu, Çocuklarda RSV adlı öksürük, bronşit ağırlıklı gribal tablo yapan virüs ve influenza daha yaygın. COVID-19 ise çocuklarda çoğunlukla belirtisiz seyrediyor" diye konuştu.

COVİD GEÇİRENLERE MASKE UYARISI

Covid-19 için Türkiye'deki tek aşının artık yeni varyantlara karşı pek korumadığını belirten Davutoğlu, "Aşı dozlarının üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesi nedeniyle, bu mevcut aşıyla tekrar aşılanmayı önermiyoruz. Ama ağır hastalık ve hastaneye yatışlara karşı ilk yaptırdığımız seriler bizi hâlâ koruyor gibi görünüyor. Ancak üst üste COVID-19 geçirenler, bir önceki sefer ağır geçirenler ve ileri yaştakiler kendilerini maskeyle çok iyi korumalı. Çünkü dünyada artık ‘altın standart’ oldukları kabul edilen COVID-19 ilaçları ülkemizde yok" ifadelerini kullandı.

'GRİP VE COVID-19, MEVSİMSEL KIŞ ÖLÜMLERİYLE İLİŞKİLİ'

Davutoğlu griple ilgili de şunları söyledi:

"Gribe gelince… Grip, aşıyla önlenen ya da hafif geçmesi sağlanan, bizim “paçavra hastalığı” diye tarif ettiğimiz ciddi bir tablo. İlacı da var aslında ama test yapıp kullanmak gerek. Çünkü ilaç-ilaç etkileşimleri ve yan etkileri olabilir. Dikkatli ve hedefe yönelik kullanılmalı. Grip ve COVID-19, mevsimsel kış ölümleriyle de dolaylı olarak ilişkili. İkisi de kalp krizi ve inme riskini artırıyor, özellikle zatürre ile seyreden olgularda bu risk daha yüksek.

'KOMBO SALGIN'

Kimilerinin dediği gibi ‘kokteyl virüs’ diye bir şey yok. Belki ‘kombo salgın’ demek daha doğru olur. Üç ya da dört etken, bazen araya bakterileri de alarak tam gaz mevsim kabusu gibi sürüyor. Bazen insanlar (çoğunlukla da aktif, üretken, çalışan, okulda çocukları olan orta yaş grubu) peş peşe hepsine birden yakalanabiliyor. Toplu alanlarda hava ve yüzey kirliliği ile yetersiz aşılanma, salgının süre ve şiddetini artırıyor.

Aslında pek çok insan, gribal infeksiyon geçirirken, kalbi, karaciğeri, böbreği, akciğeri korumak için mutlak gerekli, hatta yaşamsal olan 2-3 gün istirahate bile zaman bulamayıp avuç avuç ilaç kokteylleri ya da etkileri kısa ve aslında işe yaramayan (bazen alerji ve başka sakıncalar da içerebilen) serum dopingleri yaptırarak, gribal infeksiyonla ilişkili süreci ve sonrasını riske ediyor. Klinik bulguların hiçbiri COVID ile gribi ayırt ettirmez. Örneğin yeni COVID varyantında mide-bağırsak şikayetlerinin daha sık olduğu bildirimi var. Muhakkak test yapılmalı ve öyle yönetilmeli. Kış mevsimlerinde okullarda ve bölgesel test merkezleri kurup testler yapılmalı ve hasta kişilere mutlak istirahat verilmeli. (Kaynak)

Öne Çıkanlar