Varlık dergisi nisan sayısı çıktı: 'Mahallenin Dönüşümü'

Varlık dergisi nisan sayısı çıktı: 'Mahallenin Dönüşümü'
Derginin 'Mahallenin Dönüşümü' dosya konulu nisan sayısına pek çok yazar, mahalle kavramının edebi, mekansal, kültürel ve toplumsal işlevine farklı açılardan baktıkları yazılarla katkıda bulunuyor.

Artı Gerçek - Varlık dergisi nisan sayısı, “Mahallenin Dönüşümü” dosya konusuyla yayımlandı. Bu ayki dosyaya Murat Batmankaya, Egemen Yılgür, Burcu Şentürk ve Suzan Nana Tarablus gibi isimler yazılarıyla katkıda bulunuyor.

Murat Batmankaya, “Ve O Mahalleler, ‘Yaşıyor Sihrini Geçmiş Zamanın’” başlıklı yazısında Türk edebiyatının ünlü yapıtlarındaki mahalleleri anlatıyor.

Egemen Yılgür, “Formel, Enformel ve Geleneksel Mahalle Deneyimi Üzerine Düşünceler” başlıklı yazısında “bir karşılaşma zemini” olan mahallenin “sadece mekân odaklı toplumsallıkların düşünsel karşılığı olmakla sınırlı kalma[dığını], algısal ve olgusal düzeyde yüksek bir faillikle toplumsal süreçlerin yeniden üretilmesi sorumluluğunu başka aktörlerle paylaş[tığını]” vurguluyor ve mahalle kavramını modernleşme deneyimleriyle birlikte değerlendiriyor.

Burcu Şentürk, Ankara ve İzmir’deki saha deneyimlerine dayanarak kaleme aldığı “Mahalle(li)yi Araştırmak” başlıklı yazısında mahalleye gir(eme)me, mahalleden biri ol(ma)ma hallerini tartışıyor: “

Suzan Nana Tarablus, “İstanbul Üçlemesi: Yahudi Toplumunun Kadim Semtleri” başlıklı yazısında Galata, Hasköy, Balat ve Kuzguncuk’taki göç ve dönüşümü İstanbul’un kültürel belleği açısından okuyor.

Varlık'ta bu ay:

Şairin Hikâyesi: “Unutulmuş bir hikâyesiyle Ahmet Muhip Dıranas” – Erol Gökşen

Yazı: Yapay Zekânın Cinsiyetçiliği (Gülüm Şener) – Kate Manne’de Mizojini Mantığı (Fatma Fulya Tepe) – Görülmeyenin, Duyulmayanın Şiiri: Glück Şiirine Kısa Bir Bakış (Elçin Sevgi Suçin) – Gerçeğin İşaret Ettiği Yazı (Aylin Antmen) – Çağdaş Sanat: Emre Zeytinoğlu ile Söyleşi (Fatma Berber) – Çağdaş Sanat: Beyza Dilem Topdal ile Söyleşi (Hıdır Eligüzel) – Türkçe Günlükleri (Feyza Hepçilingirler) – Rüzgâr Odası (Yavuz Özdem) – Madenci Öykülerinin Yazarı: Ahmet Naim Çıladır (Erdem Danış) – Köy Enstitüleri ve Bir Zamanlar Anadolu Kırsalında Voleybol (Sercan Ünsal) – Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Nasıl Anlatılır: E. Lâle Demirtürk ile Söyleşi (Mine Bican) – Ölümü Arzulayış: Sâdık Hidâyet'in “Diri Gömülen”i (Doğu Kaşka) – Erdal Erzincan'ın Bağlama Anlayışı (Orhan Emre) – Yeni Şiirler Arasında (Şeref Bilsel) – Yeni Öyküler Arasında (Jale Sancak)

Şiir: Louise Glück, Hüseyin Peker, Yusuf Alper, Cihan Oğuz, Altay Öktem, Cengiz Kılçer, Onur Akyıl, Senem Gökel, Ayşenur Andaç, Esra Kuş, Uğur Güler

Öykü Zeynep Kabadayı, Ahmet Cengil

Desen: Özge Ekmekçioğlu

Kitaplar Arasında: Mehmet Yaşın ile “Eeen Güzel Şey” Üzerine Söyleşi (Okan Çil) – “A.P.T.M. ya da Şimdiki Zamanın Esrarı” - Faruk Turinay (Gülüş Türkmen) – Cem Akaş ile “Dildo” Üzerine Söyleşi (Fatoş Asya Akbay) – “İstanbul'u Bul Bana” - Hulki Aktunç (Ali Bulunmaz) – Hande Ortaç ile “Sakinler” Üzerine Söyleşi (Mevsim Yenice) – “Eğin Türküsü Enver Gökçe” Kitabını Neden Yazdım? (Lütfi Özgünaydın) – Melih Yıldız ile “Aklın Uçurumunda” Üzerine Söyleşi (Turgut Akaslan) (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar