Paul Auster 77 yaşında vefat etti

Paul Auster 77 yaşında vefat etti
'Cam Kent', 'Hayaletler' ve Kilitli Oda' eserlerinden oluşan New York üçlemesiyle tanınan ABD'li yazar Paul Auster vefat etti. Auster bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu.

Artı Gerçek - 'New York Üçlemesi'nin yanı sıra Leviathan ve Timbuktu gibi küresel çapta dikkat çeken çok sayıda edebi eseri bulunan Paul Auster'in vefatını arkadaşı ve yazar Jacki Lyden, The Guardian'a doğruladı.

Yayımlanmış toplam 34 kitabı bulunan Paul Auster'ın, salı günü akciğer kanserinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle 77 yaşında vefat ettiği öğrenildi.

'BELKİ DE SON ESERİM' DEMİŞTİ

Auster'in "belki de son eserim" dediği Baumgartner Can Yayınları etiketiyle Türkçeye kazandırıldı.

Auster, Türkiye'de yalnızca edebi eserleriyle değil, insan hakları ihlallerine ve ifade özgürlüğüne yönelik duyarlılığıyla da biliniyordu. ABD'li yazar, Türkiye için "En çok endişelendiğim ülke" ifadelerini kullanarak antidemokratik bulduğunu belirttiği "Türkiye ve Çin gibi ülkelere gitmiyorum" demişti.

O dönem Başbakanlık görevini yürüten Erdoğan'ın tepkisi üzerine Milliyet’e yazılı açıklama gönderen Auster, İsrail'e gitmesini eleştiren Erdoğan'a "bu ülkenin Türkiye'den daha özgür olduğu" yönünde karşılık vermişti.

İSRAİL DAHA ÖZGÜR... NE YAZARLAR NE GAZETECİLER HAPİSTE

Yazar 2012'de Hürriyet gazetesine verdiği bir röportajda da hapisteki gazetecileri hatırlatarak kendisine sert tepki gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan'a Ragıp Zarakolu'nu örnek göstererek yanıt vermişti.

RAGIP ZARAKOLU'NU ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

Auster'ın röportaj vesilesiyle Erdoğan' verdiği yanıt şöyle: "Başbakan İsrail’le ilgili ne düşünürse düşünsün, gerçek şu ki orada düşünce özgürlüğü var ve ne yazarlar ne de gazeteciler hapiste. Uluslararası PEN’den gelen rakamlara göre, Türkiye’de yaklaşık olarak 100 yazar hapiste. Davası dünyanın dört bir yanındaki PEN merkezleri tarafından yakından takip edilen Ragıp Zarakolu gibi bağımsız yayıncılardan bahsetmiyorum bile. Bütün ülkeler kusurludur ve sayısız problemle sarılmıştır sayın Başbakan. Bu ülkelere sizin Türkiyeniz ve benim Amerikam da dahildir. Ama benim bu konuda değişmez görüşüm şudur: Ülkelerimizdeki, bütün ülkelerdeki yaşam şartlarını iyileştirmek için hapis korkusu ve sansür olmadan konuşma ve yayınlama özgürlüğü, bütün kadınlar ve bütün erkekler için kutsal bir haktır."

'TÜRKİYE'YE GELMEYİ REDDEDİYORUM'

Paul Auster, Hürriyet’te yayımlanan röportajında şunları söylemişti: "Hapiste yatan yazar ve gazeteciler yüzünden Türkiye’ye gelmeyi reddediyorum! Kaç kişi oldu? 100’ü geçti mi? Biz demokratlar Bush’lardan kurtulduk. Bir savaş suçlusu olarak yargılanması gereken Cheney’den kurtulduk. Neler oluyor Türkiye’de! En çok endişelendiğim ülke. Demokrat yasaları olmayan ülkelere gitmiyorum davet alsam da. Aynı sebeple Çin’den gelen davetleri de geri çeviriyorum. Bu hükümetleri protesto ediyorum."

ERDOĞAN: 'AMAN! BİZ SANA ÇOK MUHTACIZ'

"Geçenlerde yazar Paul Auster bir Türk gazetesine röportaj verdi. Türkiye’yi antidemokratik bulduğu için gelmiyormuş. Hapiste yatan gazeteciler yüzünden Türkiye'ye gelmiyorum. Çin’e de gitmiyorum. Aman! Biz sana çok muhtacız. Gelsen ne olur gelmesen ne olur. Türkiye irtifa mı kaybeder? Kılıçdaroğlu da sahip çıkıyor. ‘Onun gördüğünü bazıları görmüyor’ diyor. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Bu yazar en son 2010'da İsrail'e gitmiş. Güya İsrail demokrat, laik, insan hak ve hürriyetlerinin sınırsız olduğu bir ülke. Sen ne cahil bir adamsın. İsrail tam bir din devleti. Gazze'de bombalar yağdıran bunlar değil mi?"

PAUL AUSTER HAKKINDA

Paul Auster, 1947’de ABD’nin New Jersey eyaletinde, Newark’ta Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Daha 12 yaşındayken, önemli bir çevirmen olan amcasının kitaplarını okuyarak edebiyata ilgi duymaya başladı.

Columbia Üniversitesi’nde Fransız, İngiliz ve İtalyan edebiyatı okuduktan sonra dört yıl kadar Fransa’da yaşadı, Fransız yazarlardan çeviriler yaptı. 20. yüzyıl Fransız şiiri üstüne önemli bir antoloji hazırladı. İlk kez 1987’de New York Üçlemesi adlı yapıtıyla büyük ilgi gördü.

Daha sonra Ay Sarayı, Kehanet Gecesi, Köşeye Kıstırmak, Son Şeyler Ülkesinde, Leviathan, Şans Mü-ziği, Timbuktu, Yanılsamalar Kitabı, Yükseklik Korkusu, Brooklyn Çılgınlıkları, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam ve Sunset Park romanları, Yalnızlığın Keşfi adlı anı-romanı, Kırmızı Defter adlı öykü kitabı ve Kış Günlüğü adlı anı kitabı birbirini izledi. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar