Yaşasın yeni kral

Yaşasın yeni kral
Novak Djokovic rekoru kırdı ve tarihe geçti. Sırp tenisçi Novak Djokovic, Roland Garros'ta zafere ulaştı ve kariyerinin 23. Grand Slam'ini kazandı.

Ali Murat HAMARAT


Avustralya Açık, Roland Garros, Wimbledon, Amerika Açık... Tenisin dört kalesi, en prestijli dört adresi. İşte bu organizasyonlar diğerlerinden ayrılıyor. Her yıl yüz binlerce çocuk, bırakınız kazanmayı, bu dört Grand Slam turnuvasının birinde boy gösterebilmek için eline raket alıyor. Değişik kortlarda oynanan bu dört büyük turnuvadan birinde taçlanmak, herkesin hayallerini süslüyor. Kimileri bunun için çabalarken, biri tarihin en başarılısı olmak için yoluna emin adımlarla gidiyor. Novak Djokovic dur durak bilmiyor.

3725720.jpg
Pazar günü Roland Garros finalinde Ruud’u yenen Djokovic, 23. Grand Slam zaferini elde ederek en başarılı erkek tenisçi yarışında Nadal’ı geride bıraktı.

Toprak kortta düzenlenen Roland Garros’ta kadınlar tenisine uzun süre damga vurması beklenen Iga Swiatek Karolina Muchova’yı devirerek yine zafere ulaşırken, erkeklerde Casper Ruud’u rahat geçen Djokovic, 23. defa bir Grand Slam turnuvasında şampiyonluğa ulaştı. Sırp raket böylece tarihin en başarılı erkek tenisçisi unvanını da aldı. Oysa bir zamanlar yarış üç atlıydı.

Artık emekli olan Roger Federer, kortların üç büyüğünün ilk parlayanıydı. Asla yakalanmaz derken onu önce Rafael Nadal, ardından Novak Djokovic geçmişti. Amansız yarışta geçen yıl çok kritikti.

2022’yi fırtına gibi giren Nadal, Avustralya’dan sonra Fransa’da da taçlanınca, tarihin en başarılı erkek tenisçisi yarışında iki adım öne geçmişti. Fakat Djokovic’in başka planları vardı. Wimbledon’da 21. Grand Slam turnuvası şampiyonluğunu kazanan Sırp raket, bu yılın başında Avustralya’da Nadal’ı yakalamıştı. Onu geçtiği yer manidardı. İspanyol raketin 14 defa taçlandığı Roland Garros’ta Pazar günü kaldırdığı kupayla 23. Grand Slam zaferini elde etti. Bir manada toprağın kralının topraklarında krallığını ilan etmişti.

Bir zamanlar üç atlıydı; artık geriye iki dev kalmış durumda. Nadal’ın da sakatlıklarla boğuştuğu düşünülünce, bu yarışın da sonuna yaklaşılmışa benziyor. Başlayan her şey bitiyor…

1968, tenis dünyasında milat olarak kabul ediliyor. Bu yıldan önce Grand Slam turnuvalarına sadece amatör sporcular kabul ediliyor, profesyonellerin katılmasına izin verilmiyordu. Herkesin mücadele edebildiği, rekabetin çok daha arttığı “açık dönem”de elde edilen başarılar, daha fazla önemseniyor.

Peki tarihte en çok Grand Slam zaferi kazanan tenisçi kim?

TÜM ZAMANLARIN EN İYİSİ

Tüm zamanlara bakarsak, en çok Grand Slam şampiyonluğuna sahip raket Margaret Court. Bugün adını Avustralya Açık’ın yapıldığı en büyük kortlardan birine veren 80 yaşındaki tenis efsanesi, yıllardır çok tartışılıyor. Özellikle yaptığı homofobik açıklamalardan sonra isminin Margaret Court Arena’dan kaldırılması konusunda kampanyalar düzenlense de, dönemin Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull bu isteği reddetmişti. Tesislerin yöneticileri de bu düşünceleri kabul etmediklerini defalarca söylemişti.

nintchdbpict000557696698-e1580206171686.jpg
Tüm zamanların en çok Grand Slam turnuvası kazanan tenisçisi ise Margaret Court. Adı Avustralya Açık’ın yapıldığı en büyük kortlardan birine verilen tenis efsanesi, 1970’te tüm Grand Slam turnuvalarını kazanmıştı. Bu tarihi başarın 50. yıldönümünde de onurlandırılmıştı.

Muhafazakâr görüşleriyle bilinen Court, 1960-73 arasında teklerde 24, çiftlerde 19, karışık çiftlerde 21 defa zafere ulaşmıştı. Kendi topraklarında 11 defa taçlanan sporcu, bunların sadece dördünü açık dönemde elde etmişti. İlk çocuğuna hamileyken 1972 Wimbledon finalini kaybeden Avustralyalı sporcu, doğumdan sonra kortlara dönerek üç Grand Slam turnuvası daha kazanmıştı. Tarihte anne olduktan sonra bu kadar başarılı olan bir de Belçikalı Kim Clijsters var.

1977’de dördüncü çocuğunu beklerken emekli olan Court, akıllara durgunluk vermişti. 1970’te teklerde tüm Grand Slam turnuvalarını aynı yılda kazanmış, aynı başarıyı çiftlerde ve karışık çiftlerde de tekrarlamıştı. Kim bilir evlendiğinde tenise ara vermese, çocuk sahibi olmayı geciktirse, çok daha fazla kupa kaldıracaktı.

Artık emekli olan Serena Williams’ın 23 Grand Slam şampiyonluğu var. Anne olduktan sonra büyük turnuvalarda mutlu sona ulaşamayan Amerikalı sporcunun kariyerinde teklerde 7 Avustralya Açık, 3 Roland Garros, 7 Wimbledon, 6 da Amerika Açık şampiyonluğu bulunuyor. Ablası Venus ile birlikte bir dönem kortlara damgasını vuran Serena’nın ayrıca çiftlerde 14 Grand Slam zaferi, 4 de Olimpiyat altını olduğunu söylemeli.

Serena’yı böylece yakalayan Djokovic, gözünü şüphesiz daha fazlasına dikmiş durumda. 36’sını bitiren Sırp raket sanki burada durmayacak. Bakalım tarihin en başarılı erkek raketi, iki Grand Slam turnuvası daha kazanıp Court’u da geçebilecek mi?


Ali Murat Hamarat: Spor tarihçisi, spor yazarı. BirGün gazetesi yazarı. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk okuyup bir dönem asistanlık yaptıktan sonra gazeteciliğe Taraf'ta başladı. Eurosport'un internet sitesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. Radyo ve televizyona programlar hazırladı. 2017'den beri Tarih Dergisi'nde yayın kurulu üyesi.

Öne Çıkanlar