Two size, yuh bize!

Two size, yuh bize!
Galatasaray 6 Nisan 2000'de Capone ve Hakan Şükür’ün golleriyle Leeds United maçını kazanmış, ikinci maç için istediğini almıştı. Ertesi gün Star gazetesi attığı manşetle basın tarihimizin en utanç verici başlıklarından birisine imza atmıştı: Two size.

Ali Murat HAMARAT


Tam 23 yıl önceydi. UEFA Kupası yarı final ilk maçında Galatasaray, Leeds United’ı ağırlıyordu. Sarı-kırmızılılar rövanş için mutlak galibiyet kovalıyordu. Fakat karşılaşmadan bir gün önce yaşananlar karşılaşmayı gölgede bırakıyordu.

Avrupa serüvenine Şampiyonlar Ligi’nde başlayan Cimbom, Milan’ı devirerek grubu üçüncü bitirmiş, yoluna ikinci mevkide devam etmişti. Rüya, 5 Nisan’da Taksim’de olanlar için kâbusa dönmüştü; en azından bazıları için.

Bir gün sonraki randevu için İstanbul’a gelen İngilizlerle Türkler birbirine girmişti. Taşlı sopalı kavga sonucunda iki kişi hayatını kaybetmişti. Tevatüre göre ay-yıldızlı bayrağa saygısızlık yapanların cezası kesilmişti!

Tüm kanallarda onlar vardı. Ölmüş iki insanı her açıdan tüm dünyaya izletiyorduk. Ne de olsa ölmeyi hak etmişlerdi; bazılarına göre.

UTANCIN GÖLGESİNDE

İşte bu ahval ve şerait içinde binlerce taraftar 6 Nisan 2000’de Ali Sami Yen’in yolunu tutuyordu. Rakip oyunculara kafa kesme hareketini yapanlar sadece tribündekilerin değil dünya basınının da gözüne takılıyordu. Tabii onlar 'münferit abi'lerdi.

Capone ve Hakan Şükür’ün golleriyle Aslan kazanmış, ikinci maç için istediğini almıştı. Ertesi gün Star gazetesi attığı manşetle basın tarihimizin en utanç verici başlıklarından birisine imza atmıştı: Two size. 7 Nisan 2000’deki bu garabetin mimarı Yılmaz Özdil’di; yaptıkları yapacaklarının teminatı olurken, bazılarımızın dünyasında Yozdil olarak anılacaktı. Başka diyarlarda insan içine çıkamayacak olsa da bu topraklarda bazılarının pusulası olacaktı…

Nefret suçunu manşette işlemekten çekinmeyen gazete, spotta İngilizleri suratına tükürerek göndermiş; resim altlarında holiganların kafasına vura vura toprağı öptürmüş, bir Leedsli futbolcuya da two rekat cenaze namazı kıldırmıştı.

Kaderin cilvesi o oyuncu yıllar sonra Türkiye’ye gelmiş, hatta belki de o kavgada kan dökenlerin sevgilisi olmuştu. Manşetin altında Harry Kewell’ın fotoğrafının kullanıldığı pek hatırlanmasa da o utanç başlığını unutmak ne mümkün!

Tabii futbolda dün yok; o manşeti atanlar, kan dökenler, Leedslilere kafa kesme hareketi yapanlar, geçmişe sünger çekmiş, gün delip devran döndüğünde Avustralyalı yıldızla coşmuştu.

leeds.jpg
Leeds United’ın 10 numarası Kewell ile Galatasaray’ın 10 numarası Hagi yan yana… Star’ın utanç dolu manşetinde kullandığı Kewell yıllar sonra Türkiye’ye gelecek, Galatasaraylı tribünlerin sevgilisi olacaktı…

Yoksa siz de “Two Size’yi” “Yuh Bize” diye okuyanlardan mısınız? Korkarım azınlıktasınız! Ne alaka diyorsanız, sağınıza solunuza bakınız. Sahalarda din, dil, ırk, etnik köken fark etmeden boy gösteren “münferit abi”ler bir türlü tükenmiyor; hattâ nedense bir kıvılcımda sayıları katlanıyor.

Öne Çıkanlar