Maldini Hanedanı

Maldini Hanedanı
Seri A'nın dev kulüplerinden Milan ile Maldini ailesinin yolları yıllar sonra ayrılıyor. Hanedanın son ferdi Daniel Maldini, Empoli'ye kiralandı. Daniel Maldini'nin Milan'dan ayrılmasıyla, yıllar sonra ilk defa kulüpte bir Maldini kalmadı.

Daniel Maldini, Empoli’ye kiralanmış. Bazılarınızın “O da kim” dediğini duyar gibiyim… “Maldini Ailesi’nin bir ferdi mi” diye soruyor da olabilirsiniz. Evet, hanedanın son ferdinin de Milan’dan ayrılmasıyla, yıllar sonra ilk defa kulüpte bir Maldini kalmadı.

Gazetelerde bir haber. Daniel Maldini, Empoli’ye kiralanmış. Bazılarınızın “O da kim” dediğini duyar gibiyim… “Maldini Ailesi’nin bir ferdi mi” diye soruyor da olabilirsiniz. Evet, hanedanın son ferdinin de Milan’dan ayrılmasıyla, yıllar sonra ilk defa kulüpte bir Maldini kalmadı.

Çizme’nin kuzeyinde kurulan hanedanın ilk üyesi Cesare Maldini’ydi. 1932’de Trieste’de doğduğunda ona verilen isim her şeyin özetiydi. Vakt-i zamanında Roma imparatorlarına verilen unvan adı, bize göre Sezar’dı.

Triestina altyapısında yeşil sahalara merhaba diyen savunma oyuncusu, A Takım’da kısa bir süre geçirdikten sonra Milano’ya taşındı. Artık efsane başlayabilirdi…

SEZAR’IN HAKKI SEZAR’A

22 yaşında Milan’a gelen futbolcu, formayı kapmak için çok beklememişti. Tesadüf bu ya ilk sınavını da eski takımına karşı vermişti. İlk sezonunda tattığı şampiyonluk, başka kupaların müjdecisi olacaktı. Serie A’da 347 defa sahne alacak Cesare, üç de gol atacaktı.

Kırmızı-siyahlı defansın vazgeçilmezi, 1960’ta İtalya Millî Takımı formasıyla tanışmıştı. Ertesi yıl artık Milan’ın kaptanıydı. 1962’de kulübüyle dördüncü lig şampiyonluğuna imza atan futbolcu, kupayı ilk kaldırandı.

adsiz-tasarim-35.jpg
Kupa 1’i kaldıran tek baba oğul olan Paolo ve Cesare Maldini yan yana kupalarla…

Aynı yıl Şili’de düzenlenen Dünya Kupası’na gök-mavililer erken veda etse de o turnuvanın en iyi 11’ine seçilmişti. 1963’te Benfica’yı yenen Milan Şampiyon Kulüpler’i kazanırken, kupayı kaldırmak yine ona nasip olmuştu. 1966’da Torino’ya giden Maldini, ertesi yıl futbolu bırakıp Milan’ın hocalarından biri olacaktı.

26 Haziran 1968’de Paolo dünyaya geldiğinde, oğlunu her şeyden bihaber kucaklamıştı. O bebek, Milan’da çok daha fazlasını kazanacaktı.

Milan dahil birçok takım çalıştıran Baba Maldini, 1982 Dünya Kupası’nı kazanan İtalya’nın yardımcı antrenörüydü.

EN İYİSİ İKİNCİ KUŞAKTI

Takvimler 20 Ocak 1985'i gösteriyordu. O dönemlerde gazı kaçmış kola kıvamında olan Milan, Udinese deplasmanındaydı. Baba Maldini bir yandan araba kullanıyor, diğer taraftan da yıllarını verdiği kulübün maçını radyodan dinliyordu ki kulaklarına inanamadı. Henüz 16’sındaki oğlu Paolo bir anda oyuna dahil olmuştu.

Hemen arabasını kenara çeken baba, arkadan gelenlere el etmeye başladı. Sonunda birisi durmuştu. Öyle garip bir isteği vardı ki... Arabasına oturttuğu şoföre maç dinletiyor; ısrarla “Maldini mi diyor” diye soruyordu. Derken o an gelmiş, spiker soyadını telaffuz etmişti. Rüya değil gerçekti; oğlu yıllarca kaptanlığını yaptığı Milan’da sahaya girmişti!

1998’de baba İtalya’yı Dünya Kupası’nda çalıştıracak, oğlu takımın kaptanlığını üstlenecekti. Cesare, 70’inde Paraguay’ı Dünya Kupası’nda ikinci tura çıkardıktan sonra hocalığa nokta koyacaktı.

İşte Milan’da aslında her şey Sezar’da saklı. Zaten kutsal kitap buyurmamış mıydı, “Sezar’ın hakkı, Sezar’a” diye…

Tabii boynuz kulağı geçecek, Oğul Maldini çok daha fazla ünlenecekti. O sezon bir daha oynamayan Paolo, 17. doğumgününü kutlamasından kısa bir süre sonra takıma yerleşip 3 numaralı formayı üstüne geçirecek ve babası gibi Avrupa’nın en büyük kupasını kaptan olarak kaldıracaktı. Yedi lig şampiyonluğu, ikisi Şampiyon Kulüpler, üçü Şampiyonlar Ligi’nde olmak üzere toplam beş Kupa 1 zaferi, muhteşem özgeçmişinin önemli duraklarıydı. Sol bek başlamış, sonradan savunmanın ortasında şiir yazmıştı.

Paolo Maldini’nin yüzlerce kez terlettiği 3 numaralı forması emekliye ayrılsa da bir gün tekrar karşımıza çıkabilir. Çünkü çocuklarından biri o formayı alabilir!

milan-manchester-united-kaka-paolo-maldini-scaled.jpg
Paolo Maldini Şampiyonlar Ligi’nde kupayı kaldırırken…

TORUNLAR MAZİYİ ARATIYOR

Büyük oğlu Christian aynen babası gibi hem sol bek hem de stoper olarak görev yapsa da bir türlü istenen seviyeye çıkamadı. Bugün Serie C ekiplerinden Lecco’da forma giyen solak futbolcu, 27’sine geldi. 2001 doğumlu kardeşi Daniel’in tapusu ise hâlâ Milan’da. Aileden kelli kariyerine savunmada başlayan en genç Maldini, sonradan orta sahaya çekildi. 2022’de Milan şampiyon olduğunda kadrodaydı. Babası da kulübün idarecileri arasındaydı.

Kırmızı-siyahlıların formasını bugüne dek ligde 15 defa terleten Daniel’in geçen sezonki zaferde golü de vardı. Milan’ın kazandığı 19 Serie A şampiyonluğunun 12’sinde kadroda bir Maldini vardı. Kırmızı-siyahlılarda dede, baba ve torunun sahne aldığı lig maçı sayısı 1009. 1000. karşılaşmanın da Juventus’a karşı olması, manidar olsa gerek. Milan’da Maldini hanedan demek!

Haziran’da önce kulüpte idarecilik yapan Paolo Maldini’nin görevine son verildi; ardından oğlu Daniel Empoli’ye kiralandı. Geriye ailenin bir ferdi kalmadı. 1954’te Cesare’nin girdiği camiaya Paolo, ilk adımını 1978’de atmıştı.

Daniel bir gün Milan’da kalıcı olur mu bilinmiyor fakat tek bir şey kesinse başlayan her şey bitiyor; Maldini Hanedanı bile noktalanabiliyor.

6c17a3073edbe8db2793e3cacb39436c.jpg
Paolo Maldini oğullarıyla... Solunda Daniel, sağında Christian. Abi Christian Milan altyapısında yetişse de A Takım seviyesine çıkamazken, kardeş Daniel bugüne dek kırmızı-siyahlıların formasını toplam 24 defa giymiş durumda.

Ali Murat Hamarat: Spor tarihçisi, spor yazarı. BirGün gazetesi yazarı. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk okuyup bir dönem asistanlık yaptıktan sonra gazeteciliğe Taraf'ta başladı. Eurosport'un internet sitesinde genel yayın yönetmenliği yaptı. Radyo ve televizyona programlar hazırladı. 2017'den beri Tarih Dergisi'nde yayın kurulu üyesi.

Öne Çıkanlar