Depremi unutmayalım*

Depremi unutmayalım*
6 Şubat depremlerinden sonra kaybolan çocuklar hala bulunamadı. Yakınları çaresiz. FAO’ya göre, bölgedeki çiftçilere acil gübre ve fide desteği verilmezse 2024'te yüksek tarım ve gıda fiyatları görebiliriz. Seçimler depremin dramlarını unutturmasın.

Fotoğraf: Volkan Pekal


1-DEPREMİN KAYIP ÇOCUKLARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna’da savaşta kaybolan çocuklar nedeniyle, Putin hakkında yakalama çıkarttı. Kaybolan çocuklar; Ukrayna’nın işgal altında olan bölgelerinde yurttaşlarını koruyamaması sonucu, Rusya’ya naklediliyor ve Rus ailelere veriliyormuş.

Ülke tarihimizde de, 1915 Ermeni Tehciri, 1937-38 Dersim Tertelesi ve 1939 Erzincan depremi sonrasında da, benzer durumlar yaşandığı biliniyor.

6 Şubat depremlerinden sonra da, sayısız kayıp insanlar ve çocuklar bulunuyor. Yakınları, muhatap bulamadan çaresizlik içinde çırpınıyorlar. Bu insanlar, bu çocuklar nerede? Organ, çocuk mafyalarının , köle/insan tacirlerinin mi elindeler ? Neredeler?

Ukrayna; kadın ve çocuk kayıpları için UCM’ye başvurmuş, Putin için de yakalama kararı çıkartmış. Peki bu ülkenin insanlarının, depremin kayıp çocukları ve kadınları için UCM ‘ye mi başvurmaları gerekiyor? Kimler için yakalama kararı çıkartılması gerekiyor?

Küresel Çağdaş Kölelik Tahminleri ne göre, 2021 yılında dünyada 50 milyon kişi çağdaş köle durumunda. Bu insanların 28 milyonu zorla çalıştırılıyor, 22 milyon ise zorla evlendirilmiş.

2018 Küresel Kölelik İndeksi ‘ne göre Türkiye'de 509 bin modern köle bulunuyor. Türkiye'de , her bin kişiden 6.5'inin, zorla çalıştırılan veya zorla evlendirilen 'modern köleler' olduğu raporlara yansımış durumda. Yazıktır, günahtır, suçtur.

2-DEPREMİN KAYIP ÇİFTÇİLERİ

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, (FAO) 6 Şubat depremlerinin, bölgede tarım , hayvancılık ve kırsal altyapıda ciddi hasarlara neden olduğunu ortaya koyan bir değerlendirme yaptı.

Depremin yaşandığı 11 il de, 16 milyona yakın bir nüfus yaşıyor . Bu iller , ülkenin gıda üretiminin yüzde 20'sinden fazlasını üretiyor. “'Bereketli Hilal' olarak bilinen bölge, ülkenin tarımsal gayri safi yurtiçi hasılasının, yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor, tarım ihracatının da yaklaşık yüzde 20'sine katkı yapıyor.

Deprem, kırsal altyapı, hayvancılık ve ürünlerde 1,3 milyar dolar hasar, tarım sektöründe 5,1 milyar dolar kayba sebep oldu. Besi hayvanları için yem ve aşı kıtlığı yarattı. Çok ciddi tarımsal işgücü kaybı oldu. Önümüzde hasat mevsimi olduğunu da belirtelim.

FAO’ya göre, deprem bölgesinde nüfusun üçte birinin yaşamını sürdürebilmesi tarıma bağlı. Tohum dağıtımı önümüzdeki birkaç haftada olmak durumunda, son tarih yaklaşıyor. Çiftçilere acil gübre ve fide konusunda destek verilmesi gerekiyor. Örgüte göre, bu yılki üretim seviyelerine ulaşmak için tek şans, dağıtımın ivedilikle yapılması.. Eğer bunlar halledilemezse, sadece bölgede değil, ülkenin tümünde 2024’te azlık, kıtlık , daha yüksek tarım ve gıda fiyatları görebiliriz.

Bunları bize FAO duyuruyor, biz bunları Tarım Bakanlığı’ndan, Beştepe Sarayı'ndan duyamıyoruz.

Depremin kayıp çocukları olduğu gibi, depremin kayıp çiftçileri ve emekçileri de bulunuyor . Seçimler depremin dramlarını unutturmasın..

ALİ BİLGE : İktisatçı-Gazeteci

*Yazı 10-04-2023 tarihli Açık Radyo , Ali Bilge ile Ekonomi Politik programından derlenmiştir.

Öne Çıkanlar