Merkez Bankası'ndan 'döviz saati' uyarısı

Merkez Bankası'ndan 'döviz saati' uyarısı
Merkez Bankası, döviz işlemlerini piyasa saatlerine çekmesi için bankalara yazılı uyarıda bulundu. Aksi halde 'gerekli tedbirlerin' alınacağı ifade edildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, döviz işlemleri için bankalara mayıs ayında yaptığı sözlü talebi bugün yazılı uyarıya dönüştürdü. Merkez'den bankalara iletilen ve Reuters tarafından görülen bugün tarihli yazıda, "Son dönemde yurtiçi bankalarımızın özellikle geç saatlerde yurtdışı yerleşik bankalar ile döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği görülmüştür. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesi, bankamız politikalarının etkinliği ve finansal sistemin sağlıklı işleyişi açısından önem arz etmekte olup, bankalarımızın gerekli tedbiri almaları beklenmektedir" denildi. Bu konuda gerekli adımların bankalar tarafından atılmaması halinde, Merkez Bankası tarafından tedbir alınacağı belirtildi.

Merkez Bankası'nın yazısında, 'bankaların yurtdışı yerleşiklere spekülatif amaçlı işlemlere dayanak teşkil edecek yüksek montanlı TL gönderdiği' ve bu tutarların dövize dönüştürüldü ifade edildi. Merkez, bankalardan müşterilerine bu işlemleri yurtiçi piyasalarda yapmalarının mümkün olduğunun bildirilmesini ve önerilmesini istedi.

ADIM ATILMAZSA 'TAHVİL KARŞILIĞI' ADIMI GELİYOR

Yazıda, her iki konuda da gerekli adımların bankalar tarafından atılması talep edildi ve ilgili konuların devam etmesi durumunda Merkez tarafından 'gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edidi.

Merkez Bankası son dönemde önce sözlü, sonra yazılı olarak bankalardan 'ne istediğini' iletiyor. Sözlü ve yazılı olarak belirtilen konularda uyarıya rağmen bir gelişme olmaz ise bu uyarıları tahvil karşılığı ayırılması gibi adımlar takip edebiliyor.

Öne Çıkanlar