'Kredi istiyorsan dövizini sat' şartı yürürlüğe giriyor

'Kredi istiyorsan dövizini sat' şartı yürürlüğe giriyor
Şirketlere, ticari kredi çekebilmek için ellerindeki dövizi, kur korumalı hesaba dönüştürme şartı getiren uygulama yarın yürürlüğe giriyor. Düzenlemeyle şirketlerin kur korumalı mevduat dönüşümlerinin hızlanması amaçlanıyor.

Artı Gerçek - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 21 Ekim'de duyurduğu, firmaların Türk lirası kredilere erişimde döviz sınırı düzenlemesi yarın itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Yabancı para nakdi varlık bulundurma üst sınırının 15 milyon liradan 10 milyon liraya indirilmesi ile orta ölçekli şirketler de uygulama kapsamına girecek. Yüzde 10 yabancı para nakdi varlık sınırının yüzde 5'e düşürülmesi ise hem halihazırda kapsamda olan hem de uygulamaya yeni dahil olacak şirketler için bağlayıcılığı artıracak. Düzenleme ile kapsama giren firma sayısının kayda değer şekilde artması bekleniyor.

KREDİ İSTİYORSAN, DÖVİZİ SAT ŞARTI

Böylece şirketler, Türk lirası krediye erişmek için daha yüksek tutarda yabancı para satmak durumunda kalacak.

BDDK, 24 Haziran'da aldığı Kurul kararı ile bankalara, ihtiyaç fazlası yabancı para nakdi varlık tutan şirketlere Türk lirası kredi kullandırmama sınırlaması getirmişti. Söz konusu sınırlamaya, "Bağımsız denetime tabi olma", "En az 15 milyon TL karşılığı yabancı para nakdi varlık bulundurma" ve "Yabancı para nakdi varlıkların aktif ya da cirodan büyük olanının yüzde 10'unu aşma" koşullarını aynı anda sağlayan şirketler giriyordu.

Söz konusu şirketler, bu 3 şartı taşısa dahi, ilgili mevzuat gereği yabancı para cinsinden kredi kullanmasına yönelik bir sınırlama bulunmaması durumunda 3 aylık yabancı para net açık pozisyonu kadar TL kredi kullanabiliyordu.

BDDK, 21 Ekim'de ise düzenlemenin etkinliğini artırmak amacıyla bu düzenlemede önemli değişiklikler yaptı. Yarından itibaren yürürlüğe girecek değişiklikler ile 15 milyon lira karşılığı nakdi varlık sınırı 10 milyon liraya, yabancı para nakdi varlık oranı sınırı ise yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü. (AA)

Öne Çıkanlar