Avrupa Merkez Bankası 'enflasyonla mücadele' gerekçesiyle faiz artırımına devam ediyor

Avrupa Merkez Bankası 'enflasyonla mücadele' gerekçesiyle faiz artırımına devam ediyor
Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında beklentiler çerçevesinde faizleri 75 baz puan artırarak yüzde 2.00 seviyesine çekti. Böylece Euro Bölgesi'nde faizler son 13 yılın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Artı Gerçek - Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekonomistlerin beklentisi doğrultusunda 75 baz puan artışla refinansman operasyon faiz oranını yüzde 1,25'ten yüzde 2,00'ye çıkardı. Böylece AMB, euro bölgesinde ölçülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele etmek için üst üste ikinci kez agresif faiz artışına gitmiş oldu.

Avrupa genelinde resesyon endişelerine rağmen faiz artışlarının devam edeceği sinyalini veren banka, fiyat baskılarının son aylarda yayıldığını, enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunu ve uzun bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğini belirtti.

LAGARDE: FAİZ ARTIŞI SÜRECEK

AMB Başkanı Christine Lagarde karar sonrası düzenlenen basın toplantısında büyümeye yönelik risklerin aşağı, enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu söyledi. Lagarde, faiz oranlarını daha da artırarak orta vadeli enflasyon hedefini yakalamayı umduklarını sözlerine ekledi.

Ekonominin 3. çeyrekte kayda değer biçimde yavaşladığına dikkat çeken Başkan, yavaşlamanın muhtemelen yılın son çeyreğinde ve gelecek yıl ilk çeyrekte de derinleşerek devam edeceğini belirtti.

Euro Bölgesi'nde enflasyon geçen ay yüzde 10 ile AMB'nin yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Son artışla birlikte AMB yüksek enflasyon nedeniyle son 3 toplantısında faiz artışı yapmış oldu. Euro Bölgesi'nde bu düzeyde faiz oranları en son Ocak 2009'da görülmüştü. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar