2023 Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve sentezini yapan bilim insanlarına verildi

2023 Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve sentezini yapan bilim insanlarına verildi
Nobel Fizik ve Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nün ardından bu yılın Nobel Kimya Ödülü de sahiplerini buldu. Ödül, kuantum noktalarının keşfi ve sentezini yapan ve ABD'de yaşayan 3 bilim insanına verildi.

Artı Gerçek - 2023 Nobel Kimya Ödülü "kuantum noktalarının keşfi ve sentezi" çalışmalarından dolayı, Moungi Bawendi, Louis Brus ve Aleksey Ekimov adlı bilim insanlarına verildi. Ödülü veren İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi yaptığı açıklamada "Nobel Ödülü sahipleri, özellikleri kuantum fenomenleri tarafından belirlenecek kadar küçük parçacıklar üretmeyi başardılar. Kuantum noktaları olarak adlandırılan bu parçacıklar artık nanoteknolojide büyük önem taşıyor. Araştırmacılar gelecekte esnek elektroniklere, küçük sensörlere, daha ince güneş pillerine ve şifreli kuantum iletişimine katkıda bulunabileceklerine inanıyorlar" dedi.

Nanopartiküller ve kuantum noktaları LED ışıklarda ve TV ekranlarında ayrıca kanser dokusunu çıkarırken cerrahlara rehberlik etmek için de kullanılabiliyor. Üç bilim insanı ayrıca 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar- yaklaşık 27,5 milyar Türk Lirası) değerindeki ödülü de paylaşacak.

SABAH SAATLERİNDE İSİMLER YANLIŞLIKLA AÇIKLANMIŞTI

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, yanlışlıkla Nobel kimya ödülünün kazananlarını sabah saatlerinde açıklamıştı. Akademi, İsveç gazetesi Aftonbladet'e gönderdiği e-postada ödülün, tüketici elektroniğinden sağlık hizmetlerine kadar birçok sektörde devrim yaratan kuantum nokta teknolojisinin keşfi nedeniyle Moungi Bawendi, Louis E Brus ve Alexey Ekimov'a verileceğini yazmış daha sonra yaptığı açıklamada da "Bu İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin yaptığı bir hata. Henüz bir karar verilmedi" demişti.

ÖDÜLÜ KAZANAN BİLİM İNSANLARI KİM?

Moungi Bawendi ABD'deki Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) profesör olarak, Louis Brus yine ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde emeritus profesör olarak, Aleksey Ekimov da ABD'de bulunan "Nanocrystals Technology Inc." şirketinde çalışıyor.

Brus 1972 yılında AT&T Bell Labs tarafından işe alınmış ve 23 yıl boyunca zamanının çoğunu nanokristaller üzerinde çalışmaya ayırdı. Paris'te doğan Bawendi ise Fransa, Tunus ve ABD'de büyüdü. Bawendi doktora sonrası araştırmasını Brus'un altında yaptı ve 1990'da MIT'ye katıldı ve 1996'da ise profesör oldu. Sovyetler Birliği'nde doğan Ekimov ise Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmadan önce Vavilov Devlet Optik Enstitüsü'nde çalıştı. 1999 yılında Nanocrystals Technology Inc. şirketinin baş bilim insanı olarak atandı. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar